Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Håll avståndet även utomhus 

Än har vi inte besegrat coronaviruset. Därför är det viktigt att vi alla fortsätter att följa råden från de ansvariga myndigheterna och tänker på att umgås med hänsyn.

Sol, vår och coronapandemi. Dessutom väntar högtider och kanske studenttider runt hörnet. Det finns ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Resor över landet, trängsel och folksamlingar ska undvikas och vi behöver alla se till att hålla avstånd. Det är också olämpligt med större bjudningar, även om de hålls i hemmet och utomhus. Nej, livet ser inte riktigt ut som det brukar just nu och vi behöver alla göra uppoffringar.

Stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk

Även om du bara har milda sjukdomssymtom behöver du stanna hemma. Symtomen du ska hålla utkik efter är bland annat hosta, feber, värk och halsont. Stanna även hemma två dagar efter att du blivit frisk.

1177 Vårdguiden har information om vad du ska tänka på om du känner dig sjuklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Undvik trängsel

Håll avståndet till andra människor, både utomhus och inomhus. I vanliga fall brukar det vara trångt på uteserveringarna såhär års. Det ska det inte vara nu, nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck säger att trängsel måste undvikas. Restaurangerna har ett ansvar att möblera så att du kan sitta med lite mer än en armslängds avstånd från andra gäster.

Kommunen har tagit fram en e-tjänst där du kan framföra alla typer av klagomål på livsmedelsanläggningar, inklusive trängsel på restaurang och café.

Läs mer om reglerna och klicka dig vidare till e-tjänsten

Lagom till helgerna har kommunen börjat sätta upp affischer för att påminna om att hålla avståndet. Du ser hur de ser ut i bilden här ovan. Affischerna sitter på allmänna platser där många rör sig. Det handlar exempelvis om våra badplatser, idrottsplatser, centrum och parker. Fler affischer kommer upp vartefter.

Prata med unga i din närhet

Våren med alla dess högtider blir annorlunda i år. Prata med ungdomar i din närhet om hur viktigt det är att undvika fester och att bilda folksamlingar. Men också att våga säga nej till alkohol och droger.

Tips och mer information om hur du pratar med unga om varför vårens fester behöver bli annorlunda i år.

Hitta nya smultronställen i kommunen

Nu är det perfekta tillfället att upptäcka din hemkommun. Istället för att träffa nya människor kan du utforska nya platser! Vi har samlat massor av tips, hoppas du hittar en ny favorit!

Här hittar du tipsen

På finska-suomeksi

Redaktör:
Kommunikationsenheten

Publicerad:
fredag 24 april 2020
Senast uppdaterad:
torsdag 7 maj 2020