Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Covid-19: Det här gäller i Österåker i december och januari

Lista över lokala åtgärder. Dessa åtgärder listas även i nyhetstexten.

Läget är allvarligt. Spridningen av covid-19 är fortfarande hög och vården är under stor press. Därför har ytterligare åtgärder vidtagits på nationell, regional och lokal nivå i samhället.

Sedan den 14 december gäller Folkhälsomyndighetens skärpta föreskrifter och allmänna råd i hela Sverige. Föreskrifterna och råden handlar om att vi alla har ett ansvar för att fler inte ska bli sjuka i covid-19. Den 18 december skärpte regeringen och Folkhälsomyndigheten restriktionerna ytterligare för att motverka smittspridningen.

Den 15 januari reviderades de regionala råden och organiserad utomhusträning tillåts igen från den 16 januari.

Rekommendationer under kommande helger och högtider, Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Med anledning av smittläget i Österåker och hela regionen har Österåkers kommun förändrat eller stängt flera av de kommunala verksamheterna. Det gäller i ett första läge fram till den 24 januari. Läs mer om de lokala åtgärderna längre ned.

Nationella åtgärder

På nationell nivå har Folkhälsomyndigheten bland annat sänkt gränsen för antalet som får visats i ett sällskap på restaurang till fyra personer, uppmanat handeln att inte ha mellandagsrea och kommuner och regioner att stänga verksamhet som inte är nödvändig, såsom bibliotek och idrottshallar.

Läs mer om nationella riktlinjer på Folkhälsomyndighetens webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Åtgärder i Stockholms län

Samtliga kommuner i Stockholms län ansluter sig till en regional inriktning som följer Folkhälsomyndighetens uppmaning för att vidta åtgärder i syfte att bromsa smittspridningen. Detta innebär att i möjligaste mån stänga all verksamhet som kommunen kan besluta över och som inte är helt nödvändig. I den mån det är möjligt kan verksamhet bedrivas digitalt och i viss mån utomhus.

Vaccination inleds den 27 december.

Munskydd i kollektivtrafiken

På torsdag den 7 januari börjar Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd om munskydd i kollektivtrafiken att gälla. Rekommendationen gäller för resor som sker på vardagar mellan klockan 7–9 och 16–18 och för personer från gymnasieåldern (födda 2004 och tidigare) och äldre. Resenärer ansvarar för att ha med sig eget munskydd, helst CE-märkt. SL kommer inte att tillhandahålla munskydd på tåg eller bussar. Även i fortsättningen gäller att du bara reser med kollektivtrafiken om inga andra alternativ finns och fortsätt visa hänsyn genom att hålla dig hemma. Fortsätt att jobba hemifrån, du som har möjlighet.

SL:s information om munskydd i kollektivtrafiken.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Åtgärder i Österåker

I Österåkers kommun innebär detta att flera verksamheter påverkas på olika sätt. Åtgärderna gäller i första hand till och med den 24 januari. Åtgärder kan tillkomma eller ändras.

 • Biblioteken har stängt.
 • Idrottshallar för inomhusidrott har stängt.
 • Omklädningsrum och toaletter på utomhusanläggningarna har stängt.
 • Utomhusanläggningar kommer att vara belysta för att göra det möjligt att utöva viss idrott på eget initiativ och på ett smittsäkert sätt.
 • Stängningen av fritidsgårdarna har förlängts.
 • Besöksförbud på särskilda boenden för äldre har förlängts.
 • Undervisning på distans för gymnasiet och musikskolan.

Det här ska du göra:

 • Stanna hemma när du har symtom på covid-19.
 • Tvätta händerna ofta och noggrant eller använd handsprit.
 • Håll avstånd till andra och besök inte platser där det är många människor.
 • Undvik nya nära kontakter och umgås bara i mindre grupp.
 • Alla som kan jobba hemifrån ska jobba hemifrån..Undvik att åka med kollektivtrafiken om du kan – då lämnar du plats för alla som måste till sitt arbete, till exempel i barn- och äldreomsorgen och i sjukvården.
 • Håll dig informerad om rekommendationer och råd.

Håll dig uppdaterad!

Samlad information från Österåkers kommun

Åtgärderna gäller i första hand till och med den 24 januari. Åtgärder kan tillkomma eller ändras. Håll dig uppdaterad!

österåker.se/coronavirus kan du läsa mer om kommunens arbete med anledning av coronapandemin.länk till annan webbplats

Österåker är öppet för dig!

österåker.se/öppetfördig tipsar vi om en mängd olika aktiviteter som du kan ta del av, både utomhus och hemifrån även under pandemin.

Redaktör:
Kommunikationsenheten

Publicerad:
tisdag 22 december 2020
Senast uppdaterad:
fredag 15 januari 2021