Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Är du 70 år eller äldre och behöver hjälp med att handla mat och medicin? 

Österåkers kommun och Svenska kyrkan i Österåker samarbetar för att hjälpa dig som är 70 år eller äldre, eller tillhör en riskgrupp att handla hem mat och läkemedel.  

Personer som är 70 år eller äldre uppmanas att stanna hemma och begränsa sina nära, fysiska kontakter med andra människor för att minska spridningen av coronaviruset. Även personer i andra riskgrupper bör vara försiktiga. Du som inte kan få hjälp med inköp från släktingar, vänner eller på annat håll är välkommen att kontakta Österåkers kommun för att få hjälp.

Behöver du eller någon du känner hjälp med inköp? Ring Österåkers kommuns servicecenter på 08-540 810 00. Öppettider för servicecenter

Intresset för tjänsten har varit stort och kommunen kommer därför även att tillsätta egen personal för att hantera detta.

Så här går det till när du får hjälp att handla mat

När du ringer till kommunens servicecenter berättar du att du behöver hjälp med inköp. Du får då svara på några frågor. Därefter kommer du bli kontaktad av personal från Österåkers kommun eller Svenska kyrkan och som skriver upp din inköpslista och kommer överens vilken dag handlingen och hemleveransen ska ske. Under sommaren så är resurserna begränsade.

För att kunna få hjälp behöver du kunna betala med betalkort. Den personal från kyrkan eller kommunen som utför tjänsten har med sig kvittot från affären och en betalningsdosa dit du betalar med ditt betalkort. 

Tänk på det här

  • en inhandling i veckan per kund
  • minst 10 varor
  • ring så tidigt du kan på dagen, senast måndagar före klockan 14 för att få dina varor tisdag eller onsdag. 
  • Öppettider för servicecenter

Så här går det till när du får hjälp med inköp på apoteket

När du ringer till kommunens servicecenter berättar du att du behöver hjälp med inköp från apoteket. Du får då svara på några frågor. Därefter kommer du bli kontaktad av en av Österåkers kommuns medarbetare som skriver upp din inköpslista och om du behöver hämta ut receptbelagd medicin. Ni kommer också överens om vilken dag handlingen och hemleveransen ska ske.

Medarbetaren kommer hem till dig för att låna ditt ID-kort och betalkort. Du får också skriva under en fullmakt vid varje köptillfälle. Ombudet åker till apoteket och levererar sedan hem till dig.

På finska-suomeksi

Redaktör:
Kommunikationsenheten

Publicerad:
fredag 24 april 2020
Senast uppdaterad:
fredag 10 juli 2020