Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Öppna data

Öppna data är i korthet information från offentlig organisation som gjorts tillgänglig för vem som helst att använda, återanvända, skapa tjänster och distribuera utan andra förbehåll än källangivelse och vidarelicensiering.

Vad som är Öppna data regleras i PSI (Public Sector Information) och Inspire-direktiven från EU som också införts i svensk lagstiftning. Sverige införde 2010 lagen om vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen. Lagen syftar till att underlätta enskildas användning av handlingar som tillhandahålls av offentliga organisationer i kolada.se

Jämföra kommuner

På Sveriges kommuner och regioners (SKR:s) webbplats finns tjänsten Öppna jämförelser. Tjänsten hjälper dig att jämföra information om kvalitet, resultat och kostnader inom olika kommunala verksamheter.

Öppna jämförelser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Kommun- och landstingsdatabasen (Kolada) kan du följa kommunernas och landstingens verksamheter från år till år. Med över 2 000 nyckeltal får du underlag för analyser och jämförelser.

Kommun- och landstingsdatabasen – Kolada Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppna data – Information tillgänglig för vidareutnyttjande

Öppna data avser digital information som är fritt tillgänglig för vidareutnyttjande. En ökad tillgänglighet till och användning av den information som finns i kommunen eller landstinget kan främja delaktighet, demokrati och tillväxt.

Länkad data med nyckeltal från Kolada

Kommun- och landstingsdatabasen Kolada Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. innehåller jämförbara nyckeltal om alla Sveriges kommuner och regioner. Dessa nyckeltal bygger på data från ett stort antal myndigheter och organisationer, till exempel SCB, SKR, Valmyndigheten, Bolagsverket, Skolverket, Socialstyrelsen och BRÅ och täcker allt från demografi till hur mycket olika tjänster kostar.

På denna sida har vi samlat ett urval av de nyckeltal som finns i Kolada för att ge exempel på vilken typ av öppna data som finns tillgängligt.

För varje nyckeltal visas dels en graf över hur det har utvecklats under de år som Kolada har data för, dels en beskrivning av nyckeltalet och det API-anrop som används för att hämta data från Kolada.

Vill du se exakt vilka värden som gäller från år till år så håll musen över prickarna på grafen.

För att jämföra med andra finns det färdiga funktioner i kolada.se Länk till annan webbplats.

Nyckeltal från Österåker

 

Redaktör:
Åsa Drakenberg

Sakkunnig:
Frida Westling
Senast uppdaterad:
fredag 10 september 2021