Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Marie Selin, familjeterapeut

Det finns många olika typer av yrken inom Österåkers kommun. Som familjeterapeut stöttar och hjälper Marie Selin människor att ta sig ur sitt missbruk. Hon hjälper också anhöriga vilket många gånger leder till att personen det handlar om själv vågar söka hjälp.

Varför valde du att bli familjeterapeut?

– Jag började min karriär inom psykiatrin för 37 år sedan och såg ganska tidigt att det fanns ett alkohol- eller narkotikamissbruk bland de klienter jag jobbade med. Jag såg också medberoendet bland de anhöriga och det väckte mitt intresse för att jobba med missbruk och psykiatri samtidigt eftersom det ofta går hand i hand.

Jag har jobbat i Österåkers kommun sedan 2000 och som familjeterapeut jobbar jag individuellt både med ungdomar och vuxna, men missbruk och beroende är en familjesjukdom. Det går att se hela systemet vilket jag tycker är så intressant.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

– Det är samtal med klienter hela dagarna där jag använder mig av strukturerade KBT-program, kognitiv beteendeterapi. Jag motiverar och försöker ge dem verktyg så att de inte ska ta återfall och visa vad vi kan göra om det ändå sker.

Vissa uppdrag får jag från socialsekreterare, men de flesta kommer genom öppna ingångar, det vill säga de ringer själva och söker hjälp. Handlar det om en missbrukande ungdom tar jag även in föräldrarna på samtal. Det är också många anhöriga som hör av sig och vill prata. Vinsten med det är att det många gånger gör att även den som har problem vågar komma till mig så det blir en vinn-vinn-effekt.

Vad motiverar dig?

– Många säger: åh, vilket tungt jobb – hur orkar du? Men det som får mig att gå upp på morgnarna är just att få träffa alla dessa modiga människor. Många har gruvat sig i flera år innan de lyfter luren. Det betyder mycket att få ta del av deras liv, att kunna vara en krycka för dem och att få se den utveckling som ofta följer.

Det kan ta tid, det är inga snabba lösningar, utan ett arbete som pågår resten av livet. Det är fantastiskt att få vara med på den resan eftersom att söka hjälp är det största många gör. Ju tidigare man söker ju större är chanserna att lyckas.

Vad är det bästa med att jobba i Österåkers kommun?

– Jag har jobbat inom landstinget i 25 år och när det gäller Österåkers kommun så uppskattar jag närheten till chefer, snabba beslut och att det går att vara med och påverka, utveckla och förändra. Det tycker jag är jätteroligt. Sedan bor jag här också så att det är nära är heller inte fel. Jag stöter ofta på klienter, det ropas kors och tvärs över hela centrum, men jag ser det inte som ett problem, snarare tvärtom.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att få jobba med så många otroligt duktiga kollegor. Öppenvården består av en fantastisk grupp där de flesta har lång erfarenhet. Det känns också lite extra när unga människor i 23-årsåldern ringer och frågar om jag kan hjälpa dem. Jag brukar svara: okej, då kör vi! Jag tycker att de är jättemodiga som törs höra av sig. Många har jag träffat tidigare, när de var i 16-årsåldern, men då är de inte så motiverade, men mötet sådde i alla fall ett frö.

Redaktör:
Catharina Rissel

Sakkunnig:
Malin Hansson
Publicerad:
onsdag 20 september 2017
Senast uppdaterad:
torsdag 11 juni 2020