Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Lena Lang-Forseth, rektor

Helena, kvlaitetsutvecklare

Det finns många olika typer av yrken inom Österåkers kommun. Dagens förskola utgår från utbildning och att få barnen att känna glädjen och viljan att fortsätta lära hela livet är det viktigaste tycker Lena Lang-Forseth.

Varför valde du att bli rektor?

– Jag har alltid brunnit för att se människor växa och att få vara med och utveckla och göra skillnad så det var antingen förskolelärare eller polis för mig. Nu blev det barnen vilket jag aldrig har ångrat. Att jag blev rektor var däremot en slump, men jag har aldrig kunnat låta bli att leda, jag tycker om att veta att jag gör skillnad. Jag har jobbat i kommunen sedan 1986, med några uppehåll för studier och föräldraledighet. Sedan 1995 har jag jobbat heltid, först som föreståndare och sedan som rektor.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Jag leder och organiserar det pedagogiska arbetet, administrerar personal och sköter ekonomin. Jag har hand om två förskolor med åtta avdelningar totalt som bildar en enhet. Det är cirka 25 anställda och 170 barn och deras föräldrar. Förskolorna jobbar väldigt tajt ihop och till hösten kommer vi att utveckla vår organisation och arbeta mer Reggio Emilia-inspirerat.

Uppdraget har ändrats en hel del sedan jag började för 30 år sedan. Vi har gått från att vara en verksamhet som skulle vara lik hemmet till att bli ett komplement till hemmet. Då handlade det mest om omvårdnad, att ersätta mamma och pappa, medan fokus nu ligger mer på omsorg, utveckling och lärande. I dag ser vi barnen som små medborgare som så småningom ska vara med och styra vår framtid. Det demokratiska uppdraget har blivit mycket större, men det måste samarbeta med omsorgen för att skapa en helhet.

Vad motiverar dig?

– Att se människor växa, våga och glädjas och att få se utvecklingen hos de allra minsta. Det är dem jag är till för och det är dem jag slåss för så att de ska bli självständiga och fortsätta tycka att det är roligt att lära hela livet. I dag är vi en verksamhet som utgår från utbildning vilket är jättekul. Vi är lärare som använder leken och omsorgen som verktyg och vi ingår som en naturlig del i den fortsatta utbildningen.

Vad är bra med att jobba i Österåkers kommun?

– Jag har en otrolig frihet under ansvar. Det finns en tillit från mina chefer och politiken att driva verksamheterna. Jag bara älskar Österåkers kommun, det är därför jag är kvar trots att jag får andra erbjudanden ibland.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är när ungdomar som jag har haft på förskolan kommer fram på stan och säger att de kommer ihåg mig. De minns en rolig och lärorik tid där vi gjorde saker tillsammans och där jag har varit en god förebild och en viktig person under den tid de var hos oss. Det är kvittot på hela yrket tycker jag. Jag tror faktiskt att jag kommer ihåg alla barn jag har haft, även deras namn. För mig är det viktigt att få en relation till barnen som går hos oss, jag ska känna till dem och de mig. 

Redaktör:
Catharina Rissel

Sakkunnig:
Malin Hansson
Publicerad:
onsdag 20 september 2017
Senast uppdaterad:
torsdag 11 juni 2020