Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Fredrik Zethraeus, kommunsekreterare

Madeleine, socialsekreterare

Det finns många olika typer av yrken inom Österåkers kommun. Att arbeta som kommunsekreterare kräver ett stort intresse för samhällsfrågor och för Fredrik Zethræus är det också ett sätt att få göra ett gott arbete för demokratin.

Varför valde du att bli kommunsekreterare?

– Vi pratade mycket samhällsfrågor och politik i min familj så när jag började på universitetet valde jag en utbildning som var inriktad på den politiska sfären, politices magister. Det här är det närmaste man kan komma politiken utan att vara politiker själv, så det är nog en blandning av slump och intresse för politiska samhällsfrågor som gjorde att jag hamnade här. Att vara intresserad av samhälls- och förvaltningsfrågor är en förutsättning för att göra ett bra jobb.

Hur ser en vanlig dag ut?

– Jag ansvarar för att hålla ihop beredningsprocessen, från det att ett ärende initieras till det fattas beslut. För att använda en kliché så är jag lite av spindeln i nätet eftersom det är många processer som pågår samtidigt. Just nu sammanställer jag en kallelse till kommunstyrelsens utskott, så mycket handlar om att se till att rätt ärende kommer till rätt instans, skriva protokoll med mera. Jag hjälper också tjänstemän och kommuninvånare när de har frågor.

Jag är även den tjänsteman som har huvudansvaret för att arrangera allt som rör genomförandet av valet nästa år även om det är valnämnden som fattar besluten. Till min hjälp har jag mina kollegor på kommunkansliet.

Vad motiverar dig?

– Det är nog att få vara en kugge i samhällsmaskineriet och att få göra ett gott arbete för demokratin. Det handlar både om att bidra och lära sig. Det ena ger det andra.

Jag har jobbat i Österåker sedan 2012 och innan dess hade jag motsvarande tjänst på min tidigare arbetsplats. Jag har kommit att tycka om yrket mer och mer med åren. Är man samhällsintresserad är det ett ypperligt tillfälle att lära sig hur samhället fungerar.

Varför är det bra att jobba i Österåkers kommun?

– Jag har bra kollegor, det är en bra och kreativ miljö och det finns ambitioner. Det märks att det är en större organisation jämfört med min tidigare arbetsplats. Vi hanterar betydligt fler ärenden till sammanträdena här.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att få sitta så nära politiken utan att vara fritidspolitiker själv och att få lära sig att förstå samhället på ett djupare plan. Samtidigt kräver det att man är administrativt skicklig. Bra kollegor gör det förstås också kul att gå till jobbet.

Redaktör:
Catharina Rissel

Sakkunnig:
Malin Hansson
Publicerad:
onsdag 20 september 2017
Senast uppdaterad:
torsdag 11 juni 2020