Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Sverigefinnarnas dag

Österåkers kommun är finskt förvaltningsområde och den 24 februari är det Sverigefinnaras dag. Dagen ska synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet. 

Finländarnas historia i Sverige

Finländarnas historia i Sverige spänner över nästan tusen år. Finland införlivades i det svenska riket på 1100-talet. Under det finska kriget 1808–1809 förlorade Sverige kriget mot Ryssland och blev av med sin östra rikshalva. Först efter den ryska revolutionen 1917 blev Finland ett självständigt land.

Under de hundratals år som Finland var en del av Sverige skedde en omfattande migration mellan länderna. Finlands västkust har många svenskspråkiga områden och många finländare flyttade hit för att arbeta inom gruvnäringen i Bergslagen och Falun eller i skogen i Värmland.

Finland fick försvara sin självständighet mot sovjetisk invasion i flera krig under andra världskriget 1939–1945. Över 80 000 krigsbarn skickades till Sverige från Finland och cirka 7 000 av dem blev sedan kvar i landet. Under 1950–1970 migrerade hundratusentals finländare till Sverige för att arbeta i den växande industrin.

Officiell dag i den svenska almanackan

Enligt Institutet för språk och folkminnenlänk till annan webbplats började Sverigefinnarnas dag att firas 2011 för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet. 2013 blev den 24 februari en officiell dag i den svenska almanackan. Sedan 2014 har sverigefinnarna en egen officiell flagga med två kors i blått och gult på vit botten.

Dagen firas på folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag den 24 februari. Han levde 1796–1875 och var en finsk språkvetare som gjorde resor hos bland annat skogsfinnarna i Värmland. Han grundade den första finska föreningen i Sverige i Stockholm 1830.

Finskt förvaltningsområde

Sverige har fem nationella, inhemska minoriteter, de är en del av det svenska kulturarvet. Kulturen och språken ska värnas om och skyddas som den kulturskatt de är.

Sverigefinnarna utgör den största inhemska, nationella minoriteten i Sverige med över 730 000 invånare varav över 5 000 bor i Österåker. Österåkers kommun är förvaltningsområde för finska språket och du har rätt till information och service på finska.

Evenemang i Österåker

I evenemangskalendern på österåker.se hittar du hur dagen firas i Österåkers kommun.

Läs nyheten på finska

Du kan också läsa nyheten på finska. Följ länken här.

Redaktör:
Kommunikationsenheten

Publicerad:
måndag 15 februari 2021
Senast uppdaterad:
måndag 22 februari 2021