Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Så arbetar Österåkers kommun för ökad säkerhet och trygghet i sommar

I sommar är vi fler som semestrar hemma. Många olika evenemang och aktiviteter som samlar människor är samtidigt inställda i coronavirusets spår. Österåkers kommun gör flera säkerhets- och trygghetsfrämjande insatser med fokus på vuxennärvaro.

– Österåker är en fantastisk kommun för hemester med många smultronställen. I sommar räknar vi med att fler kommuninvånare stannar hemma och att många vill umgås, inte minst ungdomar. För att säkerställa en trygg och säker miljö för alla som vill vistas här har kommunen därför satt in en rad olika åtgärder, där ökad vuxennärvaro i olika former och på många olika platser runt om i kommunen är en del i det arbetet, säger Ulf Palmgren, säkerhetschef i Österåkers kommun.

Fritidsledare från fältgruppen i Österåker kommer att utöka sin uppsökande verksamhet mot ungdomar i ålder 10–18 år till att pågå hela sommaren. Kommunen har också anlitat sommarvärdar som rör sig dagtid i Åkersberga centrum och på våra badplatser för att prata med såväl barn och unga, som vuxna och äldre personer. Kvällstid rör sig kommunens kvällsvandrare på populära samlingsplatser med uppdraget att vara goda förebilder och minska risken för skadegörelse, missbruk och våld.

Ungdomsmottagningen håller öppet och ger råd och stöd till ungdomar mellan 12 och 22 år. Drop-in-tider och webbokning tillämpas inte just nu, men förbokning kan göras genom att ringa mottagningen. Läs mer om ungdomsmottagningen här

Vår populära Sommarklubb med aktiviteter för barn och unga 6-13 år anordnas även i år. Klubben utgår från fritidsgården Bergagården i Åkersberga centrum. Läs mer om Sommarklubb här

Väktare och ordningsvakter anlitas

Polisen fortsätter att arbeta i kommunen under hela sommaren. Arbetet sker i nära samverkan med kommunen och kommunens upphandlade bevakningsbolag. Under flera år har Österåkers kommun anlitat väktare för så kallad social rondering, vilket innebär att de uppsöker olika miljöer i vår kommun för ökad säkerhet och trygghet. Så blir det även i sommar och väktarna ronderar platser där många brukar samlas, såsom skolgårdar, grillplatser och badplatser.

– Trygghet och säkerhet för alla kommuninvånare är en prioriterad fråga i Österåker och vi arbetar med det på en mängd olika sätt. Vi har sett goda resultat av den rondering som våra anlitade väktare utför och i sommar utökar vi med mobila ordningsvakter. Tillsammans med väktarna samverkar ordningsvakterna med Österåkers kommuns säkerhets- och trygghetsenhet, fältverksamheten, polis och andra aktörer för att avgöra var deras närvaro behövs främst, säger Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsens ordförande och ordförande i kommunens trygghetsråd.

Anmäl brott

Vid pågående brott ring alltid 112. Anmälan av brott eller icke akuta ärenden: 
114 14 eller polisen.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Håll avstånd

Smittspridning pågår fortfarande i samhället. Fortsätt att ta hand om varandra och håll ansvarsfullt avstånd i sommar. Här hittar du mer information om coronaviruset och covid-19 från Österåkers kommun

Redaktör:
Kommunikationsenheten

Publicerad:
torsdag 9 juli 2020
Senast uppdaterad:
torsdag 9 juli 2020