Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Lokal författare ny ledamot i Svenska Akademien

Ingrid Carlberg intervjuades i Magasin Österåker #2 i år.

Österåkersförfattaren och -journalisten Ingrid Carlberg har valts in som ny ledamot i Svenska Akademien. Det vill vi uppmärksamma genom att bjuda på den intervju med Ingrid Carlberg som publicerades i Magasin Österåker i juni i år.

Invid favoritklipporna hemma i Österskär i Österåker har inte mindre än tre Augustnominerade böcker vuxit fram, varav en prisad. Ingrid Carlberg har en lång karriär som journalist på Dagens Nyheter bakom sig, men suget att få gräva djupare och få berätta mer än vad som ryms på ett tidningsuppslag växte sig allt starkare.

Har du alltid drömt om att bli författare?

– Ja, men jag växte upp i ett brukssamhälle där det värsta man kunde göra var att sticka ut från mängden och ”tro att man var något”. Att yppa författardrömmar var inte att tänka på. Jag började frilansa för lokaltidningen istället. Det kunde passera, och jag blev journalist. Så småningom anställdes jag på Dagens nyheter och blev kvar där i tjugo år.

Vad gjorde att du tog steget?

– Den utlösande orsaken var att min äldsta dotter gick igenom en tuff sexårskris. Då tänkte jag att mina barn kanske borde få lite mer av den kreativitet jag satsade i jobbet. Så det slutade med att jag skrev berättande reportage på DN och berättelser om en sexåring på fritiden. Barnböckerna gavs ut av Rabén & Sjögren. Sen blev även mina reportage böcker.

Vilken av dina böcker rekommenderar du som sommarbokstips och varför?

– I sommar tycker jag att min senaste bok "Nobel. Den gåtfulle Alfred hans värld och hans pris" (2019), passar utmärkt att sjunka in i. Det
är en levande och ganska lättläst berättelse som inte bara handlar om Alfred Nobels spännande liv. Jag skildrar också det hisnande 1800-talet, kanske vetenskapshistoriens mest intressanta århundrande. Efter vårens coronakris kan det vara intressant att förstå hur det till exempel var att leva i en tid då man ännu inte kände till att smittsamma sjukdomar sprids via bakterier och virus.

Hur ser en perfekt lässtund ut för dig en sommardag?

– Jag kan tänka mig många sådana, men bäst är kanske att ligga utsträckt på en varm klippa i solen med en kopp kaffe bredvid och alla måsten utraderade i almanackan.

Läser du extra mycket på sommaren?

– Framför allt nöjesläser jag mycket mer. Jag läser alltid mycket, eftersom det delvis är mitt jobb. Men på sommaren tillåter min inre chef att jag ändrar balansen och byter till sånt som är mer lustfyllt än nyttigt som romaner och spänstig non-fiction.

Har du några smultronställen i Österåker?

– Jag har många. En särskild klippa i ytterskärgården, till exempel. Var? Det tänker jag inte avslöja för då är den upptagen nästa gång. 

Fakta: INGRID CARLBERG

Bor: Österskär.
Yrke: Journalist och författare.
Familj: Gift, två döttrar.
Läser just nu: En underbar fransk roman av Jean-Paul Dubois. Sen blir det nog Nina Lykkes underhållande, "Nej och
åter nej", på stark rekommendation av en kollega.

Om Svenska Akademien

Svenska Akademien arbetar idag inom en rad områden. Gemensamt för dessa är att de ska främja svenska språket. Mest känd är Svenska Akademien för uppdraget enligt Alfred Nobels testamente att utse mottagare av Nobelpriset i litteratur.

Läs mer om Svenska Akademien. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Redaktör:
Kommunikationsenheten

Publicerad:
onsdag 14 oktober 2020
Senast uppdaterad:
onsdag 14 oktober 2020