Om du har planer på att starta en livsmedelsverksamhet kan du behöva hjälp med hur du ska gå till väga. Här finns information om vad du behöver göra innan du startar upp din verksamhet.
Här hittar du information och rätt blanketter för att anmäla din verksamhet. Kom ihåg att du behöver göra en anmälan även om den är tillfällig. Vissa verksamheter kan kräva ett godkännande. Läs mer om det på Livsmedelsverkets webbplats.
För att få sälja livsmedel ska du anmäla din verksamhet för registrering till miljö- och hälsoskyddsnämnden på kommunen. Detta gäller även tillfälliga verksamheter. Du kan som tidigast starta din verksamhet 14 dagar efter det att anmälan kommit in till miljö- och hälsoskyddsnämnden. Om du istället önskar avsluta din nuvarande livsmedelsverksamhet ska du använda blanketten upphörd livsmedelsverksamhet.
Redan i planeringsstadiet kan du behöva ta kontakt med nedanstående parter för att få mer information om vad du behöver tänka på inför start av din verksamhet.
För att kontrollera att din livsmedelsverksamhet sköts på ett bra sätt utförs kontroller av miljö- och hälsoskyddsenheten på kommunen. De flesta av kommunens anläggningar besöks varje år.
Roslagsvatten har tagit fram ny information gällande fettavskiljare för livsmedelsverksamheter. Informationen hittar du på Roslagsvattens webbplats.
Redaktör:
Erik Braide