Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Tillstånd, regler och tillsyn

Inom vissa verksamhetsområden behöver du söka tillstånd för att bedriva företag. Här finns information om tillstånd och regler.

Det finns en hel del att känna till, när det gäller tillstånd och regler för dig som driver eller vill starta en verksamhet. Om du är osäker på vilka tillstånd som krävs rekommenderar vi att du kontaktar kommunen för hjälp.

Starta en verksamhet

Om du ska starta livsmedelsverksamhet, hygien- eller undervisningslokal eller en miljöfarlig verksamhet, kan du behöva göra en ansökan eller anmälan till miljö- och hälsoskyddsenheten. Det går bra att vända sig till kommunen om du behöver information och råd om vad som gäller för just din verksamhet.

Nya regler om farligt avfall 

Under 2020 kom nya regler om farligt avfall. Syftet med reglerna är att allt farligt avfall ska tas omhand på rätt sätt så att det inte skadar människors hälsa eller miljön. De nya reglerna berör i princip alla som bedriver en yrkesmässig verksamhet, eftersom farligt avfall uppkommer i de flesta verkamheter. Särskilda krav gäller för de verksamheter som även utför transport av farligt avfall, samlar in eller behandlar farligt avfall samt mäklar eller handlar med farligt avfall. Reglerna innebär en skyldighet att rapportera farligt avfall till Naturvårdsverkets avfallsregister.

Mer information och länk till avfallsregistret. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor om trafik- och bygg

För dig som är intresserad av olika regler och tillstånd som gäller trafik- eller byggprojekt hittar du mer information under Boende och miljö.

Bygga

Trafik

Redaktör:
Erik Braide

Senast uppdaterad:
fredag 30 april 2021