Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Grävtag för nytt företagsområde

Fredrik Nestor och Kristina Eineborg på Brännbacken, Österåkers nya företagsområde. Foto: Patrik Lundin.

På Brännbacken kan befintliga företag i kommunen bygga nytt och expandera samtidigt som utrymme finns för nya företag att etablera sig i Österåker.

På Brännbacken, ungefär fem kilometer norr om Åkersberga centrum, växer ett helt nytt område för företag fram. På det tio hektar stora området, som kanske mest är känt för sin återvinningscentral, finns möjlighet för företag att köpa eller hyra mark, samt hyra industrilokaler.

– Brännbacken utgör ett mycket välkommet komplement till kommunens existerande företagsområden, säger Kristina Eineborg, näringslivs- och utvecklingsdirektör i Österåkers kommun.

– Många lokala företag går bra och de vill växa, men vi har haft svårt att erbjuda mark till dem som vill expandera. Nu finns ett sådant område som är planlagt och infrastrukturen finns på plats. Det är bara att bygga, säger Fredrik Nestor, chef för mark och stora projekt i Österåkers kommun.

– Företag som vill flytta till nordöstra Stockholm är också ett välkommet tillskott, säger Kristina Eineborg.

I nordöstra Stockholm finns cirka 25 000 företag, många av dem går väldigt bra. Samtidigt som Stockholms företag växer är byggbar mark i innerstan minimal och markpriserna stiger kraftigt. Bostadsprojekt tar plats i gamla verksamhetsområden och trots att många företag vill ligga kvar i Stockholmsregionen blir de tvungna att utforska nya möjligheter.

Under Brännbackens första etapp uppförs ett antal industrifastigheter med lokalytor på 100–1 000 kvadratmeter.

– Vi ser många möjligheter för de företag som behöver en lokalisering centralt i Stockholmsregionen men som ändå har vissa ytbehov, säger Kristina Eineborg.

– För den som är snabb finns det även möjlighet att köpa mark, bygga och flytta in om ett år, säger Fredrik Nestor.

Förutom mark och lokaler för uthyrning är det klart att det blir en restaurang och en padelhall på Brännbacken.

Det nya verksamhetsområdet går helt i linje med kommunens uppdrag att skapa förutsättningar för 20 000 arbetstillfällen till år 2040.

– Styrkan i Österåkers näringsliv är vår bredd, vilket skapar en enorm trygghet, vi är inte branschberoende. Vi vill fortsätta att värna om ett småskaligt och differentierat näringsliv där vi har en mångfald av olika företag och branscher. Det skapar en levande och attraktiv kommun, säger Kristina Eineborg.

Brännbackens lämpar sig väldigt bra för både traditionell industri och butiker med sällanköpshandel.

– Brännbacken ligger nära hamnen i Kapellskär, E18, E4 och Arlanda. Det är ett bra etableringsläge för företag i alla storlekar i hela Stockholmsregionen. Vi får bara mer och mer förfrågningar och inte bara från traditionell industri, utan även från sällanköpshandel som till exempel bygghandel eller företag som vänder sig till båtägare, säger Roland Johansson, vd för Brännbacken bygg och fastigheter.
Områdets stora yta erbjuder en enorm flexibilitet.

– Målet är att locka fler företag att etablera sig i Österåker och som vill utvecklas och växa i vår kommun. Företag med många anställda skapar fler arbetstillfällen för Österåkersborna, säger Kristina Eineborg.

Artikeln är från Magasin Österåker nummer 4 2020.

Redaktör:
Ann-Catrin Skogström

Sakkunnig:
Kristina Eineborg
Publicerad:
torsdag 10 december 2020
Senast uppdaterad:
onsdag 16 december 2020