Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Småföretagarna frodas i Österåker

Det är kul, lärorikt, utvecklande och ibland jobbigt. Att driva eget företag kräver en hel del, men för de allra flesta är det värt det i slutänden. Möt tre småföretagare i Österåker som har förverkligat sina drömmar.

Sedan juni månad delar Roslagens musteri och Bönan och roten samma lokaler på Stationsvägen i Åkersberga. Den första tiden ägnades åt att ställa i ordning det nya produktionsköket och det lilla showrummet inför hösten. Pralinmakare Lotta Sunnås-Everaere, som driver Bönan och roten, har alltid drömt om att vara egen.

– Jag är ingenjör i grunden och kom till en punkt i karriären när jag behövde tänka om. Då dök praliner upp som en idé och det tog fantastisk fyr i mig. Det är verkligen en passion och i oktober 2014 föddes mitt varumärke, Coeur de praline, hemma i köket. Min vision är att det ska vara njutning för alla sinnen.

Från 2016 drev Lotta, tillsammans med Anna Ärlig, choklad- och lakritsbutiken Bönan och roten på Bergavägen. När Anna valde att göra annat tog Lotta över själv, men det är svårt att vara liten företagare med höga lokalkostnader så när hon fick chansen att hyra in sig hos Roslagens musteri tog hon den.

– Det är en möjlighet för mig att kunna fortsätta med min passion. Det tar tid att få det att gå runt och det gäller att ha ett startkapital och support hemifrån. Pralintillverkning är ett hantverk och det går aldrig att ta ut ett pris som motsvarar det arbete jag lägger ner. Eftersom Lotta vill styra över försäljningen till sin nätbutik kommer det inte längre att vara en affär i regelrätt mening. Däremot är kunder välkomna att titta in och handla när det är öppet. Det går också att prenumerera och få en ask med nya smaker hemskickad en gång i månaden.

– Jag kommer också att fortsätta med mina demos och chokladprovningar, både här och hemma hos folk, och hoppas komma in hos fler återförsäljare. Att driva eget är ett dygnet runt-jobb och det gäller att hela tiden hitta på nya saker som kompletterar verksamheten!

Intensivt i perioder

Sebastian Borgö, som driver Roslagens musteri sedan 2013, jobbade tidigare som snickare och hade egentligen aldrig tänkt på att starta eget förrän folk började bli varslade på hans arbetsplats.

– Jag och min fru Line började prata om det och sen gick allt ganska fort. Ett halvår senare hade vi lokal och utrustning. Verksamheten har två grenar. I slutet av augusti kommer privatkunderna och mustar sina äpplen. När de droppat av köper vi in runt 100-150 ton äpplen från svenska odlare och sätter igång produktionen av vår egen must.

Från augusti till februari är det full produktion och då jobbar Sebastian i princip dygnet runt med hjälp av timanställda för att bygga upp ett lager som han sedan säljer och distribuerar resten av året. Hemma är det Line som sköter allt pappersarbete vid sidan av sitt heltidsjobb.

– Det har gått ganska bra hittills. Jag har kunnat ta ut lön de senaste två åren, men det är klart att det är slitigt och tungt.

Oväntade samarbeten

Roslagens musteri säljer till de flesta stjärnkrogar i stan som Gondolen, Grand hotel och Operakällaren. Som egen företagare gäller det att inte vara rädd för att pröva nya roller och för Sebastian är säljare en av dem. Just nu försöker han hitta nya samarbeten med kända kockar. Tv-kocken Per Morberg är först ut och har varit med och tagit fram en egen äppelmust.

– Jag haffade honom på gatan i Trosa och Per provsmakade musten direkt. En vecka senare blev vi ditbjudna på middag. Så är det lite grann, när du minst anar det får du ett nytt samarbete. Både Sebastian och Lotta menar att en av de största utmaningarna som egen företagare är att du måste kunna allt. Från bokföring och försäljning till lagstiftning, tillstånd och marknadsföring.

– Det är mycket jobb, men jag hade aldrig kunnat drömma om att jag skulle träffa så många fantastiska människor. Hantverkarna i kommunen hjälper varandra och det är otroligt roligt att hitta nya möjligheter att jobba ihop eftersom det kan kännas lite ensamt ibland, säger Lotta.

Sebastian håller med.

– Jag ångrar mig ibland när kroppen inte orkar längre, men varje gång jag skeppar iväg ett lass känns det att jag gör något bra. För mig är det här ett hantverk, jag vill inte bara pumpa ut must utan det ska vara gjort med känsla.

Äventyr i skärgården

En kort båtfärd bort ligger Äventyrens ö som firar 25 år i år. Här har Mimmi och Sören Dahlström byggt upp en stor verksamhet som i dag sysselsätter 65 anställda och konsulter. De erbjuder teambuilding, ledarskapsutveckling, konferenser och kickoffer ute i naturen för företag.

Både Mimmi och Sören är friluftsmänniskor som älskar skidor, segling och skärgården. Innan de startade Äventyrens ö var Mimmi vice vd på en stor konferensanläggning och Sören festarrangör, men han tröttnade och bestämde sig för att starta eget.

– En dag fick jag en förfrågan från en kund som ville ”teambuilda” sin personal. Jag hade ingen aning om vad det var, men själva ordet slog an något i mig, säger Sören. Jag tog med hela gruppen till en ö där vi satt runt lägerelden och pratade hela natten.

– Ögonen glittrade på honom när han kom hem, säger Mimmi. Han sa: ”Du ska se vilka magiska saker som händer när man tar bort linnedukarna och sätter folk runt en lägereld. Det här vill jag jobba med!”

Till en början drev Sören Äventyrens ö som en mobil verksamhet där deltagarna fick pröva på yxkastning, pilbåge, bergsklättring och femkamper. Efter ett par månader insåg Mimmi, som hade pluggat psykologi med inriktning på ledarskap, gruppsykologi, konflikter och konflikthantering vid sidan av jobbet, att hennes kunskaper var ett bra komplement.

De hyrde en bit mark ute vid Lådna där Mimmi var ansvarig för grupputveckling och Sören för maten och aktiviteterna.

– Det var väldigt spartanskt. Vi bodde i en träbåt tillsammans med personalen. Efter ett par år behövde vi en egen större ö och fick först hyra Koholmen innan vi köpte den 1999, säger Mimmi.

Uppskattar friheten

Eftersom de både jobbar och lever ihop är planen att arbetet slutar klockan fem och sedan tar privatlivet vid, men det fungerar nästan aldrig.

– Vi brinner ju för det här och tycker att det är kul. Det är vårt största intresse, säger Mimmi.

På frågan om vad som är bäst med att vara egen svarar Sören att han skulle vilja säga att styra sin egen tid.

– Men det gör ju kunden åt oss. Annars är det att kunna göra som vi vill. Får vi en idé som verkar bra är det bara att testa. Den friheten är ganska obetalbar. Vi måste ju också leva som vi lär och min svaghet som ledare är att vara instruktiv och tydlig. Nu har vi ett par praktikanter här vilket gör att jag verkligen får träna på det.

Sonen Max ansvarar numera för aktiviteter och kickoff-grupperna och han har också kompletterat verksamheten med ett stort utegym och stugor till uthyrning via Airbnb.

– Det går inte att tröttna på det här. Vi jobbar så nära människor och alla tillför något nytt. Vi både får och ger massor av energi, oavsett om de är här för att ha kul med sina kollegor eller för att utvecklas som team, ledare eller människa.

Reportaget är från Magasin Österåker nummer 3, 2019.

Visste du att...

  • I Österåker är var sjunde invånare egen företagare. Det gör Österåker till
    en av de mest företagartäta kommunerna i Sverige.

  • Varje år startar cirka 400 nya företag i Österåker.

  • Österåkers kommun kom på tredje plats i organisationen Företagarnas rankning av småföretagens betydelse för kommuner.

  • Småföretagen står för den största andelen av skatteintäkterna i 208 av Sveriges 290 kommuner.

  • Småföretagen står för 29% av de kommunala skatteintäkterna totalt vilket
    är mer än någon annan sektor. Störst är handels- och tjänstesektorn.

Redaktör:
Ann-Catrin Skogström

Sakkunnig:
Kristina Eineborg
Publicerad:
tisdag 8 oktober 2019
Senast uppdaterad:
tisdag 8 oktober 2019