Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Österåker ledande i Sverige på VR-film för äldre

Österåkers kommun var inbjudna som talare på mässan Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa som ägde rum tidigare i veckan i Kista för att berätta om och inspirera andra kommuner om hur man kan arbeta med VR-film för äldre.

I en fullsatt sal med dryga 100-talet representanter från andra kommuner i Sverige kunde vi berätta om Österåkers arbete.

VR-satsningen är ett led i kommunens fokus på ökad medborgranytta med hjälp av bland annat digitalisering. Genom VR-film kan äldre, som har svårt att delta i evenemang och nyttja kommunens kulturmiljöer och sevärdheter, få en känsla av att delta i exempelvis midsommarfirande på Ekbacken. Visningen av filmerna på träffpunkter och äldreboenden har haft flera positiva effekter och bidragit till både rörelse och samtal. Hittills har vi, med hjälp av feriearbetande ungdomar, spelat in tre VR-filmer. Under våren kommer ytterligare filmer att spelas in av praktikanter i kommunen från Xenter yrkeshögskola, inriktning VR-producenter.

Satsningen är en del i det arbete som sker under Film i Österåker. Det har varit helt avgörande för projektets framgång att driva det i nära samverkan över förvaltningsgränserna men även med de privata vårdaktörerna i kommunen.

Vill du veta mer om hur kommunen arbetar med film? Läs härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bildtext: På mässan berättade Maria Söderlund från Kultur och fritidsförvaltningen och Ann-Catrin Skogström, Näringslivs- och utvecklingsenheten hur arbetat organiserats och vilka framgångsfaktorerna är. Elin Fyr, arbetsterapeut på Humana omsorg kunde vittna om mottagandet bland de äldre. Oskar Kadyrov från IT-enheten höll i en avslutande workshop där åhörarna kunde pröva tekniken. 

Redaktör:
Ann-Catrin Skogström

Sakkunnig:
Kristina Eineborg
Publicerad:
torsdag 24 januari 2019
Senast uppdaterad:
torsdag 24 januari 2019