Österåkers kommuns logotype

Med anledning av lördagens explosion i centrala Åkersberga

UPPDATERAD: En explosion inträffade tidigt på lördagsmorgonen vid en port på Skolvägen i Åkersberga. Ingen person skadades. Här hittar du information om olika insatser och stöd med anledning av händelsen.

SENAST UPPDATERAD MÅNDAG 1 APRIL KLOCKAN 10:00

Informationsmöte

Informationsmöte den 3 april

Onsdagen den 3 april bjuder vi in till ett informationsmöte om kommunens trygghetsarbete. Bakgrunden är den senaste tidens händelser med två explosioner i centrala Åkersberga.

Drabbade och närboende till lördagens explosion vid Skolvägen/Storängsvägen är särskilt välkomna, men mötet är självklart öppet för alla.

Vid mötet kommer du att träffa representanter för kommunens olika verksamheter, den politiska ledningen, Polisen och fastighetsägare.

Tid: Onsdag 3 april klockan 19.30. Vi bjuder på kaffe och bulle.

Plats: Åkersberga kyrka, Bergavägen 13 i Åkersberga.

  • Redan nu på tisdag genomförs en sedan tidigare inplanerad trygghetsvandring vid Norrgårdsvägen. Välkommen att delta.

Tidigare information om händelsen

Explosionen inträffade cirka 04:45 på lördagsmorgonen den 30 mars. Det är omfattande materiella skador på en port till en trappuppgång i korsningen Skolvägen och Storängsvägen i centrala Åkersberga. Fönster är förstörda, även i omkringliggande fastigheter. Polisen kom tidigt till platsen och har kunnat konstatera att inga personer har kommit till skada.

Kommunens krisledningsorganisation är aktiverad och samverkar med polis, räddningstjänst och ansvariga aktörer.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse.

Kommunens krisstöd POSOM var på plats i närområdet från 7-tiden på morgonen. Boende vars bostäder fått skador fick på lördagen under ledning av restvärdesledare bland annat stöd med sanering, värmefläktar, att sätta igen trasiga fönster samt hjälp med skadedokumentation.

För dig som är drabbad eller har behov av stöd

Lördag 30 mars

Klockan 07–17: Åkersberga kyrka öppen

  • Du som har drabbats av händelsen, är närboende eller bara vill prata med någon, är varmt välkommen till Åkersberga kyrka på Bergavägen 13. Där finns kommunens krisstöd POSOM samt representanter för kyrkan redo att ta emot.
  • Ett informationsmöte hölls klockan 9 på lördagen, där representanter för kommunen samt restvärdesledare fanns på plats för att möta berörda boende.
  • Representanter från POSOM har sedan tidigt på morgonen även funnits på plats i området kring platsen för händelsen.
  • Behöver du prata med någon, men inte har möjlighet att ta dig till kyrkan? Här hittar du nummer till samtalsstöd.

Klockan 14–21: Extra öppet på Bergagården för att möta ungdomar

  • Ungdomsgården Bergagården på Lennart Neckmans väg i centrala Åkersberga håller extra öppet på lördagen för att möta ungdomar.

Extra polisiär närvaro och rondering

  • Det kommer att vara extra poliser på plats ute i området för att öka tryggheten och för att samla in eventuella vittnesuppgifter.
  • Kommunen fortsätter med förstärkt bevakning och ronderingar av väktare i området.
  • Nattvandring av vuxna från klockan 20.30 på lördagkvällen i centrala Åkersberga.

Söndag 31 mars

  • Åkersberga kyrka på Bergavägen 13 håller särskilt öppet klockan 10–14. Då finns kommunens krisstöd POSOM på plats för dig som vill ha stöd, eller kanske bara prata med någon.
Publicerad:
Senast uppdaterad: