Leva i Österåker

Österåker är en kommun som erbjuder något för alla. Här finns natur, hav, sjöar och vattendrag alltid nära vilket ger många möjligheter till pännande fritidsaktiviteter. Kulturlivet är också starkt, såväl på fastland som i skärgård.

Båtar, bad och bryggliv finns alltid nära i Österåker. Nära hälften av Österåkers yta består av vatten. Strandlinjen är 93 mil lång och här finns 75 insjöar samt en kanal. Österåker har hela 1 100 öar. Ljusterö är störst. Finnhamn, Husarö och Ingmarsö är exempel på andra skärgårdspärlor i kommunen. Här finns en av landets största båtklubbar och flera marinor.

Alltid naturnära

Natursköna miljöer präglar kommunen. Domaruddens naturreservat är ett populärt utflyktsmål, inte minst för barnfamiljer. Förutom vandringsleder och motionsspår, finns här fina möjligheter till lek och bad i Drängsjön i Domarudden såväl vintertid, med hjälp av den vedeldade bastun, som sommartid. Drängsjön är också en populär fiskesjö. I Domarudden finns övernattningsmöjligheter och restaurang.

Trastsjöskogen har flera entréer centralt i Åkersberga och här finns många olika vandringsleder och rastplatser att välja mellan. I Trastsjöskogen, som har flera entréer runt om i Åkersberga, finns något för alla och med väl uppmärkta leder.

Näsuddens naturreservat erbjuder ett kulturlandskap med stor omväxling på liten yta. Här finns det berg med fin utsikt, gammal barrskog, öppna slåtterängar, beteshagar och fina strandängar.

Genom Österåker vindlar sig vandringslederna Blå leden och Roslagsleden.

Mer om naturområden och parker i Österåker

Centralt friluftscentrum i Hacksta

I Åkersbergas centrala friluftscentrum Hacksta har vi anlagt en mountainbikebana för såväl nybörjare som avancerade cyklister. I Hackstaskogen finns även elljusbelyst motionsspår, ett utegym, en mycket aktiv frisbeeklubb med en discgolfbana på 18 hål och en scoutstuga. Dessutom finns ett utegym och en hinderbana för terränglöpare (OCR).

Mer om idrott, motion och friluftsliv i Österåker

Mer om sevärdheter i Österåker

Starkt föreningsliv​

För den sportintresserade i Österåker finns många konstgräsplaner, simhall och sporthallar samt flera golfbanor. Här finns en spännande skatepark för exempelvis skateboard, olika vandringsleder, motionsspår och mountainbikespår. Bland mycket annat. Nya idrottsanläggningar byggs, däribland en ny friidrottsanläggning och flera idrottshallar. Föreningslivet är starkt. Här finns många olika kultur-och idrottsföreningar för alla smaker. Kommunen arbetar för att stärka föreningslivet ytterligare för en aktiv fritid för så många som möjligt.

Blomstrande kultur

Österåker har en egen teater, ett modernt bibliotek i Åkersberga med filial i skärgården och en bokbåt. Det finns tre musikskolor med ett stort och varierat utbud. Kulturlivet blomstrar alldeles extra under sommarhalvåret. Utomhusteater, konstutställningar och olika musikkonserter hålls på såväl fastland som i skärgård. Bland annat visas det kända historiska skådespelet Wiraspelen i den kulturhistoriska miljön vid Wira bruk. På Ljusterö hålls en operafestival där Kungliga Operan har valt att uppträda under senare år.

Vår konstpark Stadspark Åkers kanal sträcker sig utmed kanalen från centrum i Åkersberga upp mot Åkerstorp.

Österåkers kommun satsar på barn- och ungdomskultur. Förskolor och skolor erbjuds föreställningar med teater, musik, dans eller skolbio på Berga teater och Facklan, som är samlingsplatser för kulturaktiviteter. Med Film i Österåker finns möjlighet för barn och unga i kommunen att se och skapa film.

Mer om kulturlivet i Österåker

Servicecenter
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
servicecenter@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?