Bo i Österåker

Österåker har en fantastisk skärgårdsnatur med många möjligheter till aktiv fritid och härliga boendemiljöer nära huvudstaden. Centralorten Åkersberga utvecklas till en modern stad med småstadskaraktär och där vattenkontakten stärks. Flera spännande bostadsområden håller på att byggas och permanentboende i skärgården lockar allt fler.

Här i Österåker finns alla möjligheter för boende; nybyggt med stadskänsla och havsnära läge eller kanske tvärtom, lantligt läge med utsikt över fält, skog och historiska kulturlandskap. I Österåker växer nya, spännande bostadsområden fram, bland annat den växande Kanalstaden med skärgårdskänsla mitt i Åkersberga och flera områden nära hav och natur. Det finns också många platser i kommunen som erbjuder äkta lantliv och skärgårdsliv.

Åkersberga utvecklas till en modern stad med småstadskaraktär i ett Österåker där skärgård och landsbygd lever. Här utvecklar vi ett långsiktigt hållbart samhälle där goda förutsättningar ges för människa, miljö och natur att samverka.

Men även närheten till Stockholm och världen genom Arlanda attraherar, liksom Stockholms universitet och Kungliga Tekniska Högskolan som ligger intill Roslagsbanan. Med bil tar det runt 30 minuter att nå Stockholms city från Åkersberga. Med tåg ett par minuter extra. Genom Sverigeförhandlingen planeras Roslagsbanan förlängas till City via Odenplan.

Ett av Österåkers främsta kännetecken är entreprenörsandan och en stark kultur av företagande, små som medelstora företag, vilket är viktigt för kommunens fortsatta utveckling med stark lokal arbetsmarknad. Samtidigt finns möjligheterna i och kring Stockholm på nära håll.

Större bostadsområden i urval

Centrala Åkersberga

I Åkersberga centrum finns shoppinggallerior, torg och intilliggande butiker. Härifrån går Roslagsbanan och bussar till Danderyd, Kista, Norrtälje och Ljusterö. Åkersberga centrum växer, bland annat med det växande och sjönära bostadsområdet Kanalstaden. Centralorten ska bli mer stadsmässig, samtidigt som dess värdefulla läge vid såväl hav som vid historiska Åkers kanal ska tas tillvara. Här hittar du ett sjönära boende intill shopping och kommunikationer och med storstaden endast 30 minuter bort.

Österskär

Österskär är ett villaområde ett par kilometer från Åkersberga centrum. Hit fortsätter Roslagsbanan med stationerna Tunagård och slutstationen som heter just Österskär. På denna halvö finns den populära badstranden Österskärs havsbad, i folkmun kallad Solbrännan. Här finns förskolor och skola F-6. Vid Österskärs station finns ett mindre affärscentrum med olika verksamheter.

Skärgårdsstad

Skärgårdsstad ligger vid kusten cirka sju kilometer från Åkersberga. Området växte fram under 1980- och 90-talen och kännetecknas av villabebyggelse. Hit går bussar till och från Åkersberga. Förskola och skola F-9 finns, liksom en ny, fullstor idrottshall.

Svinninge

Svinninge ligger vid kusten mellan Åkersberga och Vaxholm. Området har tidigare präglats av fritidsboenden, men är idag ett levande område med övervägande permenantboende. Här bor du i en lantlig, skärgårdsnära miljö nära Åkersberga, Stockholm och Vaxholm med buss. Förskola finns.

Ljusterö

Störst av Österåkers öar är Ljusterö. Här bor ungefär 1 600 personer året runt och sommartid fylls ön av fritidsboende och turister. Hit går buss, färja och skärgårdsbåtar. Här finns ett centrum med mataffär och bibliotek. Ljusterö erbjuder även golfbana, muséer, restauranger och konsthantverk. Förskola och skola F-9 finns.

Många nya områden under framväxt

För att möta en ökad efterfrågan på bostäder i Österåker byggs och planeras många olika nya bostadsområden runt om i kommunen. Österåker växer kollektivtrafiknära och västerut framför allt kring Roslagsbanans stationer Åkers Runö och även Täljö. Kring knutpunkten Åkers Runö station planeras flera nya bostadsområden, idrottshallar samt förskolor och skolor. Här växer också Österåkers multiarena fram med 13 000 kvadratmter yta för idrott, skolidrott, mässor och olika evenemang.

Åkersberga centrum utvecklas och får en mer stadsmässig karaktär, men även i andra delar planeras nya bostadsområden, såsom på kommunens största ö, Ljusterö, samt i Svinninge.

Läs mer om pågående byggplaner i Österåker på vår sida Aktuella byggprojekt

Översiktsplan för Österåker

Österåkers multiarena står klar sommaren 2022.

Hyra bostad/bostadsförmedling

Om du är intresserad av att hyra en bostad i Österåker kan ställa dig i kö hos någon av de hyresvärdar som förvaltar lägenheter i kommunen.

Du hittar hyresvärdar i Österåker här.

Servicecenter
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
servicecenter@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?