Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Föräldrastödsprogram

Här kan du som är förälder hitta kurser och gruppträffar som hjälper dig att utveckla ditt föräldraskap.

ABC - Alla Barn i Centrum föräldrastödsprogram

De flesta föräldrar kan känna igen sig i vardagssituationer där relationerna sätts på prov, och många föräldrar efterfrågar stöd i sitt föräldraskap. ABC har utvecklats av Stockholms Stad och Karolinska institutet för att möta det behovet och för att stötta föräldrar att stärka familjerelationerna och handskas bättre med vardagssituationer. ABC erbjuds i dag i många kommuner runt om i Sverige. Tusentals föräldrar har hittills gått ABC och många av dem är nöjda och kan rekommendera andra föräldrar att delta i träffarna.

ABC riktar sig till föräldrar med barn mellan 3-12 år. Det består av fyra träffar samt en återträff. Alla träffar innehåller föreläsningsavsnitt med teman som byggs på varandra samt filmer och diskussioner. Mellan träffarna får du uppgifter att arbeta med på hemmaplan ihop med ditt barn. Har ni möjlighet att delta som föräldrapar och/eller ihop med bonusföräldrar rekommenderar vi det. Ställ in dig på att vara med vid alla tillfällen för att få ut så mycket som möjligt av träffarna.

Träffarna leds av utbildade gruppledare och bygger på forskning och kunskaper om föräldraskap, sampel samt barns utveckling.

Kurstillfällen

Kursstart april

I april 2020 startar en grupp som träffas följade datum: 20 april, 27 april, 4 maj, 11 maj och 8 juni. Det är obligatoriskt att delta vid första kurstillfället för att kunna fortsätta.

Det är kostnadsfritt att delta, utbildningsmaterial och fika ingår.

Välkommen att anmäla dig per e-post till mats.granath@osteraker.se. Antalet platser är begränsat, de som anmäler sig först får plats. Sista anmälningsdag är den 15 april.

Tid: 16.30-19.00
Plats: Alceahuset, Hackstavägen 22

Läs gärna mer om Alla barn i Centrum:
Karolinska institutets webbplats om ABClänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kursstart februari - FULLBOKAD!

I februari 2020 startar en grupp som pågår följande datum:
10 februari, 17 februari, 2 mars, 9 mars samt återträff 30 mars.

Tid: 16.30-19.00
Plats: Alceahuset, Hackstavägen 22

Gruppträffarna är kostnadsfria.

Välkommen med din anmälan per e-post marita.steen@osteraker.se eller maria.westphal@osteraker.se. Deltagarantalet är begränsat och det är först till kvarn som gäller.

Läs gärna mer om Alla barn i Centrum:
Karolinska institutets webbplats om ABClänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kometprogrammet

Det är vanligt att tonåringar bråkar med sina föräldrar och syskon. Ibland kan det vara svårt som förälder att veta hur man ska hantera det.

Kometprogrammet vänder sig till föräldrar med barn mellan 12 och 18 år som är utåtagerande, samt upplever problem med konflikter, bråk och tjat. Genom kursen får du praktiska verktyg för att få en bättre relation med ditt barn och få det att fungera bättre hemma.

Om programmet

Programmet inleds med en individuell informationsträff med presentation och genomgång av kursens upplägg och innehåll. Det är en fördel om de vuxna som bor tillsammans med barnet kommer tillsammans på denna träff. Träffen bokas efter överenskommelse före kursstart.

Komet består sedan av gruppträffar med andra föräldrar och ni träffas vid åtta tillfällen, samt vid en uppföljningsträff. Två utbildade kometgruppledare leder träffarna. Innehållet i kursen bygger på forskning kring hur konflikter kan minskas och hur relationen mellan barn och föräldrar kan stärkas. Du kommer att få öva på nya förhållningssätt mellan träffarna, samt få möjlighet att utbyta erfarenheter med andra föräldrar.

Ur innehållet:
Tid tillsammans – att bygga relation
Kommunikation – tydlig, uppmuntrande och lyhörd kommunikation
Problemlösning – att förhandla och nå överenskommelser
Regler – tydliga förväntningar och konsekvenser

Av föräldrar som deltagit i Komet 12-18 svar 95 procent att kursen hjälpt deras ungdomar och 97 procent skulle rekommendera programmet till andra. Kometprogrammen är utvecklade av Stockholms stad.

Kurstillfällen

Inga tillfällen inplanerade under våren 2020.

 

Redaktör:
Anna Dalin

Sakkunnig:
Pauline Gröholt
Senast uppdaterad:
torsdag 30 januari 2020