Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Vuxenutbildning

Kunskapscentrum Nordost, KCNO, samordnar vuxenutbildningen för kommunerna Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

Hos KCNO kan du ansöka om följande typer av utbildningar:

  • Grundläggande vuxenutbildning
  • Gymnasial vuxenutbildning
  • SFI

Vuxenutbildningen vänder sig till dig som från och med 1 juli fyllt 20 år och som saknar grundskole- eller gymnasieutbildning, grundläggande behörighet för högskolestudier eller som behöver komplettera för särskild behörighet avseende studier på högskola, universitet eller kvalificerad yrkesutbildning.

För dig som är folkbokförd i Österåkers kommun samordnas och handläggs alla ansökningar till den kommunala vuxenutbildningen av Kunskapscentrum Nordost i Täby kommun.

Kunskapscentrum nordost har ett brett utbud av utbildningar och på deras hemsida under rubrik Kursutbud finns en samlad information om de utbildningar som finns att tillgå.

Kunskapscentrum Nordosts webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor om vuxenutbildning

Till Kunskapscentrum Nordost vänder du dig om du vill ha vägledning och information om studier och yrken. Du kan där få hjälp med att planera dina studier men också få information och hjälp att söka kurser och utbildningar. Detta gäller även SFI.

För studier eller frågor om särskild utbildning för vuxna (utbildning för vuxna med utvecklingsstörning) ska du kontakta Österåkers komvux.

Kunskapscentrum Nordosts webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kostnader

Att delta i den kommunala vuxenutbildningen kostar inte något, men du får betala dina läromedel och en förbrukningsavgift. Detta gäller inte SFI, som är helt kostnadsfri.

Studiemedel

Studiemedel kan bestå av bidrag eller  lån. Centrala Studiestödsnämnden, CSN, är den myndighet i Sverige som har hand om studiemedel. Läs mer på deras hemsida eller ta kontakt med CSN om du har frågor om studiemedel. 

CSN:s webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Försäkringar

Österåkers kommun har tecknat en olycksfallsförsäkring för elever inom förskola, grundskola, gymnasieskola och kommunal vuxenutbildning. Försäkringen är en grundförsäkring som gäller vid skador som orsakats av ett olycksfall, men däremot inte av en sjukdom. En länk till sidan försäkringar finns under rubriken Mer information.

Mer om försäkringar.

På finska-suomeksi

Redaktör:
Clara Dahlström

Senast uppdaterad:
tisdag 4 maj 2021