Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Välja eller byta skola

Alla elever som bor i någon av kommunerna inom Stockholms län kan fritt ansöka till alla gymnasieprogram på alla gymnasieskolor som finns i länet. Det gör man via Gymnasieantagningen i Stockholms län

Välja gymnasieskola eller gymnasieprogram

I årskurs nio ska du få information om gymnasievalet av din studie- och yrkesvägledare. Du väljer gymnasieskola och gymnasieprogram på webben, gyantagningen.se. Där hittar du också mer information om programmen som går att välja.

Byta gymnasieskola eller gymnasieprogram

Ibland ångrar man sitt val av gymnasium eller gymnasieprogram oavsett hur noga man har tänkt efter. Eller så kanske man har fått flytta lite oväntat. Här har vi samlat information om vad du kan göra för att byta gymnasieskola eller gymnasieprogram.

För att du ska kunna byta måste det finnas lediga platser kvar för dig på det gymnasieprogram du vill gå istället. Rektorn hjälper dig gärna, men är inte skyldig att låta dig byta gymnasieprogram om det inte finns platser lediga för dig. Om det inte finns några lediga platser på det program du hellre vill gå på kan du söka till gymnasieprogrammet vid nästa gymnasieval. Då söker du med dina slutbetyg från årskurs 9.

Det är lättare att byta gymnasieprogram eller skola tidigt på terminen. Ju tidigare du kommer på att du vill byta, desto lättare är det att tillgodose sig alla kurser. På så vis slipper du läsa ikapp, gå om ett år, eller läsa ytterligare kurser för att hänga med i undervisningen på det nya gymnasieprogrammet.

Jag ångrar mitt gymnasieval innan jag har börjat

Om du ångrar ditt gymnasieval redan innan skolan har börjat kontaktar du gymnasieskolans studie- och yrkesvägledare under de första veckorna på terminen. Till och med september brukar gymnasieskolorna vara öppna för att låta gymnasieeleverna byta gymnasieprogram inom gymnasieskolan eller till en annan skola.

Jag har redan läst ett år och vill byta gymnasieprogram/gymnasieskola

Om du har gått ett tag på gymnasiet och vill byta gymnasieprogram eller gymnasieskola ska du kontakta din studie- och yrkesvägledare på skolan du går på. Ni kan tillsammans ta reda på vilken utbildning som passar dina intressen och framtidsplaner bättre. Därefter kontaktar ni den ansvariga för gymnasieprogrammet du vill byta till för att ta reda på om det finns några lediga platser.

Jag trivs inte i min gymnasieklass/gymnasieskola och vill byta

Om du inte trivs på din gymnasieskola eller i din gymnasieklass bör du kontakta en skolsköterska, kurator, rektor eller någon lärare på skolan. De är till för att hjälpa dig så att du trivs på skolan och känner dig trygg.

Jag ska flytta till en annan kommun under mina gymnasiestudier

Om du som går på ett nationellt program flyttar till en annan kommun under dina gymnasiestudier, är din nya kommun skyldig att erbjuda dig en plats på ett av sina gymnasier om samma program erbjuds. Du bör ändå kontakta din nuvarande studie- och yrkesvägledare samt studie- och yrkesvägledaren på en av skolorna i den nya kommunen. Tillsammans kan ni se över vilka kurser du kan få tillgodoräknade och om du behöver läsa ikapp något. Det gör du för att du inte ska missa kurser som du behöver till ditt slutbetyg.

På finska-suomeksi

Redaktör:
Christer Larsson

Sakkunnig:
Kerstin Johansen
Senast uppdaterad:
tisdag 28 januari 2020