Elever som har ett annat modersmål än svenska eller som tillhör något av de nationella minoritetsspråken samiska, finska, meänkieli, romani, chib eller jiddisch har rätt till undervisning i det egna språket.
Elever med ett annat modersmål än svenska har rätt till modersmålsundervisning i gymnasieskolan. Undervisningen går ut på att eleverna ska utveckla sitt modersmål.
En elev kan få modersmålsundervisning om:
Elever som är adopterade och har ett annat modersmål än svenska är undantagna kravet att modersmålet ska vara det dagliga umgängesspråket i hemmet. Alla elever ska dock ha goda kunskaper i språket för att ha rätt till undervisning i ämnet modersmål.
Elever tillhörande någon av de nationella minoriteterna har utökade rättigheter till modersmålsundervisning. Det innebär att krav inte ställs på att språket talas i hemmet. Eller att minst fem elever önskar undervisning i språket. Eleven måste däremot ha goda kunskaper i minoritetsspråket.
Om en elev nyligen har kommit till Sverige och inte kan svenska tillräckligt bra för att följa undervisningen på svenska i olika skolämnen, kan eleven få undervisningen förklarad på sitt modersmål. Det kallas studiehandledning. Rektor på varje skola är ansvarig för att elever får det stöd som de behöver.
Ansökan och uppsägning av modersmålsundervisning skickar du till den skola eleven går i.
Kontakta den skola eleven går i för information om hur ansökan ska göras och hur undervisningen är upplagd
För riktlinjer och ansökan om ersättning från hemkommunen se länkad sida.
Redaktör:
Clara Dahlström