Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Stresshantering

På ungdomsmottagningen kan du gå kurser och få behandling som minskar din stress. Vi har kurser i mindfullness, yoga och ACT med start hösten 2020.

Ungdomsmottagningens mindfulla måndag!

Aldrig tidigare har det varit viktigare att lära sig hitta lugnet i en värld som snurrar allt fortare och som är full av krav, prestationer och förväntningar. Varmt välkommen till ungdomsmottagningens Mindfulla Måndag där du får yoga eller taktil massage. Här lär vi oss att lyssna på kroppen och att reducera inre och yttre stress. Detta ger effekter både kroppsligt, själsligt och mentalt.

På yogaklassen jobbar vi i positioner med en lätt, mjuk stretch, utförda i stillhet och medveten närvaro, samtidigt som vi väver in olika andnings- och meditationstekniker. Passet avslutas alltid med en lång, skön avslappning.

Taktil massage utförs enskilt liggandes påklädd på massagebänk och består av en mjuk, följsam beröring. Den skiljer sig från annan massage eftersom man inte knådar och arbetar med musklerna. Taktil massage kan ge smärtlindring, avslappning och välbefinnande genom att stimulera utsöndring av må-bra hormonet oxytocin.

Kom och testa, du kommer inte att ångra dig!

Har du frågor eller vill boka en plats, sms:a
Emma Lindroth 073-625 22 78 (för yogaklassen)
Chicki Antonsson 073-663 42 90 (för taktil massage)

Varmt Välkommen!


Mindfulness

Mindfulness, så kallad medveten närvaro, kan lära dig att hantera stress. Alla i personalen är utbildande till mindfulnessinstruktörer. Ring 08-54081199 eller kom till mottagningen för att boka tid.

Taktil massage

Vi erbjuder taktil massage som stresshantering. Taktil massage är en mjuk, följsam beröring. Den skiljer sig från annan massage eftersom man inte knådar musklerna.
Boka tid hos kurator Chicki för att få taktil massage ring 08-54081272 eller 08-54081199

ACT

ACT står för Acceptance and Commitment Therapy och är en terapiform/metod som används i både skolor, arbetsliv och i privata sessioner. Det uttalas som engelskans ”act”, agera. Extremt kortfattat kan man säga att det handlar om att ta reda på vad man tycker är viktigt i livet och ta konkreta steg mot det. Det är inte en regelrätt psykoterapi utan en metod som används för att förebygga eller behandla stress och psykisk ohälsa. Du kan läsa mer om vad ACT är här: https://livskompass.se/act/vad-ar-act/
länk till annan webbplats

Ungdomsmottagningen erbjuder nu ACT i gruppformat för alla i åldern 16 − 23 år. Vi blandar praktiska övningar med föreläsningar om stress, mindfulness m.m. Vi upptäcker vad som är viktigt för just oss och hur vi kan få mer av det. Vi utmanar oss själva med hjälp av trygghet, insikt och humor. Vi delar hur det är att vara människa och hur vi kan leva vårt liv med mer kvalitet.

Forskningen på det här gruppformatet som vi erbjuder visar tydliga resultat att de som deltagit bland annat blivit mindre stressade och har mindre ångest. Läs mer om det här: https://livskompass.se/forskning-pa-metoden/forskning-pa-detta-gruppformat-av-act-i-sverige/länk till annan webbplats Vi erbjuder en något förkortad version av det materialet som forskats på, men vår upplevelse är att vi ändå får in alla delar och kan med lätthet erbjuda extra material och övningar till den som vill ha mer av programmet. Ursprungsprogrammet kommer från England men har omarbetats till svenska förhållanden av Fredrik Livheim med kollegor. (se http://www.livskompass.se/länk till annan webbplats)

Vi skapar tillsammans en trygg grupp där alla som vill kan känna sig trygga att bolla tankar och känslor som dyker upp under kursen. Var och en bestämmer själv hur mycket man vill dela med sig.

Några tidigare röster om kursen:

”Bra tips och lätt att förstå!”

”Tack!!”

”Lärorik och inspirerande”

4,2 av 5 poäng på frågan ”Hur hjälpsam har kursen varit för dig?” och 4,5 av 5 på frågan om man skulle vilja rekommendera kursen till någon annan.

Kursen hålls av Stina och Josefine som arbetar som kuratorer på ungdomsmottagningen.

Anmälan och frågor ACT

För anmälan mejla till josefine.jacobsson@osteraker.se, ring oss på mottagningstelefonen 08-540 811 99 eller prata med vem som helst av oss som jobbar på UM.


Redaktör:
Christina Antonsson

Sakkunnig:
Pia Jonason
Senast uppdaterad:
torsdag 6 maj 2021