Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Ta del av mänskliga rättigheter i kubformat

Den 16 januari 2019 kom två stora svarta stålkuber till Solskiftesskolan och Österåkers gymnasium. Skolorna har arbetat med varsin mänsklig rättighet och fyllt kuberna med exempel på det arbetet. Nu ställs Österåkers gymnasiums kub om rätten till yttrandefrihet ut för allmänheten.

Kubprojektet drivs av stiftelsen Raoul Wallenberg Academy, vars syfte är att stärka unga att stå upp för våra mänskliga rättigheterna och att agera med civilkurage. Totalt delas 30 rättighetskuber ut till skolor i Sverige och utomlands genom projektet. De svarta stålcontainrarna, en för varje mänsklig rättighet, placeras på skolgårdarna och därefter gestaltar skolorna rättigheten genom att fylla kuben med innehåll.

– Kuben blir en fysisk påminnelse om mänskliga rättigheter för våra elever. Den har hjäpts oss att levandegöra dessa frågor i undervisningen. En stor vinst med projektet är att det inte bara kretsar kring kunskap utan också handling, att eleverna utvecklar en beredskap att stå upp för mänskliga rättigheter i sin vardag, säger Ida Tegenborg, pedagog på Österåkers gymnaisum.

Eleverna på skolorna har bland annat tagit del av föreläsningar, skapat kampanjfilmer och skrivit brev till människor runt om i världen som fått sin frihet inskränkt och till regimer för att protestera mot orättfärdiga fängslanden.

Utställning om kubprojektet vid Österåkers gymnasium

Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) inviger utställningen om kubprojektet vid Österåkers gymnasium.

Måndagen den 23 juni invigdes en utställning om kubprojektet på Österåkers gymnasiums skolgård av Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M). Utställningen pågår fram till den 1 juli 2021 och ger dig möjlighet att ta del av elevernas arbete om rätten till yttrandefrihet. Ungdomar finns på plats för att visa dig runt måndagar–torsdagar klockan 10–17.

Kubenprojektet finns tillgänglig som digital utställning i form av en film från och med den 2 juli.

Arbetet med kubenprogrammet är en del i Österåkers kommuns socialt förebyggande trygghetsarbete.

Läs mer om kubprogrammet på Raoul Wallenberg Academys webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kuben om den mänskliga rättigheten yttrandefrihet har ställts ut på Österåkers gymnasiums skolgård.

Redaktör:
Kommunikationsenheten

Publicerad:
onsdag 23 juni 2021
Senast uppdaterad:
fredag 2 juli 2021