Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Sommarjobbare banar väg för smart underhåll av våra skol- och förskolebyggnader

Två unga flickor håller upp en rulle tejp och ett instruktionspapper framför en dörr.

Det här är Mary och Zin. I sommar har de tillsammans med sex andra ungdomar noggrant inspekterat särskilda detaljer i hundratals dörrar runt om i de kommunala skol- och förskolebyggnaderna i Österåker för att sedan notera allt de hittat i ett digitalt verktyg. Årets märkligaste sommarjobb? Nej, inte alls. Säkra och trivsamma lokaler för barn, elever och personal är målet!

– För att effektivt kunna planera underhållet av våra verksamhetslokaler inom förskola, skola och även viss vård och omsorg behövs smarta lösningar! säger Stephanie Dargren, chef för produktionsförvaltningens verksamhetslokaler i Österåkers kommun.

Och det är här May och Zins många inspektioner kommer in i bilden. Genom att föra in alla sina iakttagelser i ett webbaserat verktyg i mobilen hjälper de till att testa och bana väg för nya arbetssätt.

– Ett digitalt verktyg kan du ha med dig och notera när något behöver åtgärdas direkt när du ser det. Om personalen i verksamheterna löpande under året enkelt kan registrera vilka behov av åtgärder i fastigheterna som behövs, skulle vi få ett bättre underlag för underhållsplaneringen. Vissa åtgärder kan behöva ske direkt, andra över flera år, säger Stephanie Dargren.

Systemet som testas innehåller checklistor vid inrapporteringen, vilket gör att underlaget blir konsekvent och systematiskt, vilket underlättar analysen.

– Nu har ungdomarna hjälpt oss att få fram ett analysunderlag. Nästa steg är att analysera detta arbetssätt för att se hur vi går vidare, säger Stephanie Dargren.

Redaktör:
Åsa Drakenberg

Sakkunnig:
Stephanie Dargren
Publicerad:
fredag 30 juli 2021
Senast uppdaterad:
fredag 30 juli 2021