Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Snart dags för skolval!

Har du ett barn som ska börja förskoleklass nästa läsår? Eller ett barn som ska byta grundskola till hösten? Då är det snart dags att lämna in önskemål om skolplacering i Österåkers kommun. Skolvalet för läsåret 2021-2022 pågår 1- 15 februari 2021.

Att börja i grundskolan är en stor händelse i livet, ofta fylld av glädje och förväntan inför något helt nytt. Sedan 2018 är det skolplikt från förskoleklass till och med årskurs nio. Det innebär att du som vårdnadshavare till ett barn som är fött år 2015 behöver göra ett skolval för barnet. Har du ett barn i en skola som inte sträcker sig hela vägen till årskurs nio? Då kan även du behöva göra ett skolval för ditt barn eftersom några skolor inte har en automatisk överflyttning till en annan grundskola.

Att göra ett skolval innebär att du lämnar in önskemål om skolplacering för barnet. Skolvalet är öppet från och med den 1 februari till och med den 15 februari 2021. I e-tjänsten Skolval kan du söka till alla kommunala skolor i Österåker och samtidigt ange om du även ansökt till friskolor i kommunen. Du ansöker till önskad friskola via deras respektive ansökningssidor. Friskolorna har egna köer med olika antagningskriterier.

Du har möjlighet att söka tre skolor för ditt barn. Tänk på att vissa skolor kan ha ont om skolplatser och därför rekommenderas att du söker fler skolor. Genom att delta i skolvalet ökar du dina chanser att få den skolplacering du önskar.

När skolvalet är avslutat matchar vi vårdnadshavarnas önskemål gentemot tillgängliga platser på skolorna. Resultatet visas i e-tjänsten. Utgångspunkten är att så många som möjligt ska få plats på någon av de skolor de har valt. Ungefär 90 procent brukar få en plats på den skola som önskas i första hand.

All information om skolvalet samlas på österåker.se/skolval.

Redaktör:
Catharina Rissel

Publicerad:
tisdag 26 januari 2021
Senast uppdaterad:
tisdag 26 januari 2021