Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Se filmen om mänskliga rättigheter i kubformat

Den 16 januari 2019 kom två stora svarta stålkuber till Solskiftesskolan och Österåkers gymnasium. Skolorna har arbetat med varsin mänsklig rättighet och fyllt kuberna med exempel på det arbetet. Under början av sommaren fanns en utställning om Österåkers gymnasium kub om rätten till yttrandefrihet ut för allmänheten.


Här kan du se en film om elevernas arbete, där både eleverna själva och bland andra författaren och journalisten Ingrid Carlberg berättar om projektet och Raoul Wallenbergs betydelse.

Kubprojektet drivs av stiftelsen Raoul Wallenberg Academy, vars syfte är att stärka unga att stå upp för våra mänskliga rättigheterna och att agera med civilkurage. Totalt delas 30 rättighetskuber ut till skolor i Sverige och utomlands genom projektet. De svarta stålcontainrarna, en för varje mänsklig rättighet, placeras på skolgårdarna och därefter gestaltar skolorna rättigheten genom att fylla kuben med innehåll.

– Kuben blir en fysisk påminnelse om mänskliga rättigheter för våra elever. Den har hjäpts oss att levandegöra dessa frågor i undervisningen. En stor vinst med projektet är att det inte bara kretsar kring kunskap utan också handling, att eleverna utvecklar en beredskap att stå upp för mänskliga rättigheter i sin vardag, säger Ida Tegenborg, pedagog på Österåkers gymnaisum.

Eleverna på skolorna har bland annat tagit del av föreläsningar, skapat kampanjfilmer och skrivit brev till människor runt om i världen som fått sin frihet inskränkt och till regimer för att protestera mot orättfärdiga fängslanden.

(Filmen ovan är producerad i samverkan med Film i Österåker och Filmkonsulenterna i Region Stockholm)

Utställning om kubprojektet

Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) inviger utställningen om kubprojektet vid Österåkers gymnasium.

En utställning hölls på Österåkers gymnasiums skolgård 23 juni–1 juli och som invigdes av Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M). I utställningen delade eleverna med sig av sitt arbete om rätten till yttrandefrihet.

Kubenprojektet finns nu tillgängligt som en digital utställning i form av filmen som du kan ta del av i den här nyheten.

Arbetet med kubenprogrammet är en del i Österåkers kommuns socialt förebyggande trygghetsarbete.

Läs mer om kubprogrammet på Raoul Wallenberg Academys webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kuben om den mänskliga rättigheten yttrandefrihet har ställts ut på Österåkers gymnasiums skolgård.

Redaktör:
Kommunikationsenheten

Publicerad:
fredag 2 juli 2021
Senast uppdaterad:
torsdag 8 juli 2021