Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Toppbetyg för Österåkers nior

elever i tonåren sitter runt ett bord och ser glada ut.

Det går riktigt bra för niondeklassarna i Österåkers kommunala skolor. Deras genomsnittliga meritvärde för vårterminen 2020 är högre än någonsin tidigare. Dessutom är andelen elever som når kunskapskraven i samtliga ämnen i årskurs 9 fortsatt hög.

Det genomsnittliga meritvärdet för alla elever i årskurs 9 i Österåkers kommunala skolor ligger på 242,1, att jämföras med landets snitt på 225,9. Värdet har ökat ordentligt de senaste åren. År 2015 låg det på 226,3, vilket då var sex poäng högre än snittet för landet. År 2020 har eleverna i Österåkers kommunala skolor 16 poäng högre än snittet i landet och placerar sig på plats 22 av 290 kommuner.

Även elever i årskurs 6 i de kommunala skolorna når mycket goda resultat vid nationella jämförelser, vilket antyder om goda skolresultat även i framtiden för årskurs 9.

Andelen elever som når kunskapskraven i samtliga ämnen i årskurs 9 ligger på 82 procent, en hög nivå som bibehållits sedan år 2014. Snittet i landet är 73,9 procent.

–Vi har höga ambitioner för våra skolor och det är mycket glädjande att ta del av det toppresultat som våra niondeklassare visar. Jag är stolt över alla duktiga elever och skickliga lärare som tillsammans åstadkommit det fina resultatet, säger Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsens ordförande.

Redaktör:
Catharina Rissel

Publicerad:
måndag 16 november 2020
Senast uppdaterad:
måndag 16 november 2020