Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Smart mat i skolan

Restaurangbiträdena Jenny Pihl och Hans Buhre står i en skolrestaurang vid serveringsbordet

Jenny Pihl och Hans Buhre är restaurangbiträden på Åkerstorpsskolans Restaurang Mums-Mums och tycker det är viktigt att vara tillgängliga för att prata om mat och hälsa med eleverna på skolan.

Hur maten vi äter påverkar såväl vår hälsa som miljön kommer allt mer i fokus. Måltidsenheten i Österåkers kommun ansvarar för att den mat som serveras i våra kommunala skolor är god i flera bemärkelser. Det handlar såväl om att den ska fresta smaklökarna och vara näringsrik, som att göra den hållbar för miljöns skull.

Måltiderna som serveras i förskola och skola har stor betydelse för barn och elevers hälsa, sociala gemenskap, trivsel och lärande. En näringsriktig lunch som hamnar i magen ger mätta barn och elever med goda förutsättningar att orka leka, lära och fokusera på skolarbetet.

– Bra skolmåltider bidrar också till att grundlägga hälsosamma och miljövänliga matvanor samt ett positivt förhållningssätt till mat hos våra elever. Förutom att bidra med energi och glädje kan måltiden användas som ett pedagogiskt verktyg, inte minst inom förskolans och skolans uppdrag att ge barn och elever kunskap om en hållbar livsstil, säger Eva Nordenhem, som är chef för måltidsenheten i Österåkers kommun.

Hemlagat, ekologiskt och närproducerat

Måltidsenheten driver sedan flera år tillbaka ett hållbarhetsarbete som en del i arbetet mot de globala miljö- och hållbarhetsmålen för år 2030. Fokus ligger på öka andelen ekologisk och närproducerad mat samt att minska matsvinnet. I kommunens tillagningskök arbetar utbildade kockar med att laga mat till alla elever i de kommunala skolorna. Majoriteten av maten lagas från grunden och alla tillagningskök bakar också eget bröd. Andelen kötträtter har minskats och ersatts av mer klimatsmarta rätter, som i större utsträckning baseras på vegetariska råvaror.

Utöver dagens huvudrätt, serveras varje dag en helt vegetarisk maträtt. Ris, quinoa, couscous och bulgur byts ofta ut mot närodlade gryn, bönor, ärtor och linser. Sojafärsen har ersatts med den mer miljövänliga baljväxtfärsen som kommer från svenskodlad gråärt, åkerböna, sötlupin och raps. Pastan som serveras är gjord på durumvete som odlas på Gotland och till det hembakta brödet används oftast ekologiskt eller KRAV-märkt mjöl. Potatisen kommer från Roslagen. Varje dag serveras en buffé med grönsaker som köps in enligt säsong, liksom frukten.

– Sedan ett par år tillbaka har vi också en helt grön och extra klimatsmart dag i veckan. Personal från alla våra skolor möts regelbundet för att få inspiration från såväl varandra, som från inbjudna kockar, säger Eva Nordenhem.

Kocken Paul Svensson lagar mat

Kände kocken Paul Svensson besökte nyligen Berga teater för att inspirera måltidsenhetens kockar kring hållbar mat och förändring av förhållningssätt till mängden animaliska och vegetabiliska råvaror per maträtt.

Lärorik lunch på Åkerstorpsskolan

Det är förmiddag i oktober och dags för första lunchserveringen i Restaurang Mums-Mums på Åkerstorpsskolan. Matsalen fylls av elever i årskurs 2 som nyfiket kikar på dagens rätter; broccoli- eller gulaschsoppa med tillbehör. Denna veckas grönsakstema är morot och i en skål ligger vackert mörklila morotsslantar och väntar på hungriga munnar. En elev radar konstnärligt upp sina slantar längs med tallrikens kant och får genast beröm av Jenny Pihl som, tillsammans med kollegan Hans Buhre, varje dag serverar lunch till eleverna på Åkerstorpsskolan. För Jenny och Hans är det viktigt att finnas nära eleverna för att prata om mat, uppmuntra dem att testa nya smaker och att minimera matsvinnet.

–Vi finns alltid tillgängliga för att prata mat med eleverna. Elevernas mentorer är också med och äter, vilket vi tycker är viktigt eftersom det visar eleverna att mat är ett prioriterat inslag i skoldagen. Vi har en bild på dagens rätt som ger eleverna en överblick hur måltiden ser ut– vilka grönsaker, kolhydrater, protein och tillbehör vi har att välja på för att få ihop delarna till en näringsriktig måltid. Vi har också skyltar med information om specifika råvaror så att eleverna vet matens koppling till näring och funktion för kroppen, hur mat och näring hänger ihop med deras hälsa, för det är nu när dom är små som grunden för en bra och näringsrik kost börjar, säger Jenny Pihl, som är ansvarig för mottagningsköket på Åkerstorpsskolan.

Smakskedar öppnar upp för nya upplevelser

Jenny och Hans berättar att elevernas uppskattar de vegetariska och klimatsmarta rätterna och att de ofta får frågor om maten, inte minst om de varor som eleverna inte känner igen hemifrån. Havreris är ett exempel. Det är en ny produkt som görs på havre från Västgötaslätten och som mer och mer ersätter vanligt ris i de kommunala skolköken eftersom det har väsentligt bättre näringsvärde och endast ger en sjättedel klimatpåverkan jämfört med importerat ris.

–När vi får frågor om varför vi serverar annorlunda mat, såsom havreris, ger det oss bra tillfällen att berätta om matens väg från olika länder till oss i Sverige och varför det är bättre för miljön att välja produkter som odlats nära, säger Jenny Pihl.

Ibland kan det kännas lite knepigt att smaka på mat som man inte känner igen. För dessa tillfällen har Jenny och Hans utvecklat ett enkelt men effektivt verktyg.

–När vi ser elever som tvekar lite, så erbjuder vi en smaksked, en pytteliten portion av maten. Då vågar de flesta elever testa och oftast blir de glatt överraskade. Det är verkligen roligt för vi vill ju inte att eleverna ska gå miste om god mat. Det här gör vi också för att minska matsvinnet, vilket är en stor del i vårt arbete för ett bättre klimat. Smaka, ta mer, ät till du är mätt men försök att inte kasta mat, säger Jenny Pihl.

Matsalen hjärtat i skolan

Eleverna har satt sig vid sina bestämda platser i matsalen och måltiden inleds med fem minuters tystnad för att skapa lugn och ro. För att bibehålla en behaglig ljudnivå därefter, har Åkerstorpskolans rektor Jenny Nyrén renoverat matsalen med ljuddämpande material i form av väggkonst, draperier och särskilda bord.

–Skolrestaurangen är hjärtat i skolan och det är så viktigt att vi har en god miljö här för såväl elever som personal. Vi har ett mycket fint samarbete med Jenny och Hans, som förmedlar sitt genuina intresse för mat till våra elever. För många av eleverna är det dagens höjdpunkt att gå till restaurang Mums-Mums, säger Jenny Nyrén.

Följ Måltidsenheten på Instagram

Måltidsenheten delar med sig av matinspiration på Instagramkontot Matglädje i Österåker. 

Till Matglädje i Österåker på Instagram.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Två tallrikar med mat. Den ena med lasagne och grönsaker. Den andra med bönsallad.

Klimatsmart matinspiration från måltidsenheten. Till vänster en Clariaslasagne med hållbart odlad fisk från Skåne och till höger en sallad med öländska kidneybönor. Foto: måltidsenheten

Laga smart och smarrig mat med måltidsenheten

-vi bjuder på recept!

Parkash kikärtsgryta

Parkash är kock vid Solskiftesskolans skolrestaurang och delar med sig av sitt recept på en smakrik kikärtsgryta.

Till 4 portioner behövs:

  • Kikärtor 200 g
  • Vitlök 1 st klyfta
  • Gul lök 1 st
  • Spiskummin 2 tsk
  • Koriander 2 tsk
  • Ingefära 1 tsk
  • Svartpeppar Efter smak
  • Salt Efter smak
  • Tomatpuré 2 msk
  • Krossade tomater 2 msk
  • Ajvar 2 msk
  • Kokosgrädde 2 dl
  • Slantade morötter 120 g
  • Olja att steka i
  • Paprika valfri färg 2 st

Så här gör du:

  • Fräs vitlök, gul lök, kryddor och tomatpuré i olja
  • Tillsätt krossade tomater, ajvar och kikärtor och låt koka ihop
  • Toppa med kokosgrädde
  • Garnera med färsk koriander till servering
Bild på tallrik med kikärtsgryta

Parkash kikärtsgryta. Foto: måltidsenheten.

Kristinas linsbolognese

Kristina är kock vid Söraskolans skolrestaurang och delar med sig av sitt recept på en härlig linsbolognese. Röda linser innehåller rikligt med vegetabiliskt protein och ett utmärkt alternativ till kött.

Till 5 personer behövs:

  • 2,5 dl röda linser
  • 2,5 dl krossade tomater
  • En mellanstor riven morot
  • 0,5 msk tomatpuré
  • 1 dl rapsolja
  • 0,5 msk brunsocker
  • Ett rött äpple
  • 1,5 lagerblad
  • 1 krm kanelpulver
  • 1 mellanstor vitlöksklyfta
  • 1 gul lök
  • 1 msk hackad fryst basilika
  • 0,5 msk grönsaks buljong
  • 1 msk risvinäger
  • 1 nypa svartpeppar
  • 0,5 msk färsk citronsaft
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 1-3 dl vatten efter behov

Så här gör du:

  • Skölj linserna ordentligt.
  • Fräs lök och vitlök i rapsolja. Tillsätt sedan riven morot och låt den sjuda cirka 5 minuter. Häll i
  • krossad tomat samt tomatpuré och brunsocker. Tillsätt sedan linserna och rör om då och då
  • under låg värme cirka 10 minuter.
  • Tillsätt sedan paprikapulver, grönsaksbuljong, hackad fryst basilika, lagerblad och rivet äpple.
  • Koka alla ingredienserna ytterligare 10 minuter. Häll på mer vätska vid behov, lite åt gången.
  • Tillsätt samtidigt citronsaft, kanelpulver och risvinäger, smaka av med salt och grovmalen
  • svartpeppar.
  • Servera gärna med pasta, havreris, matvete eller matbröd.

Redaktör:
Catharina Rissel

Publicerad:
tisdag 3 november 2020
Senast uppdaterad:
tisdag 3 november 2020