Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Åtgärder vid hög sjukfrånvaro bland personalen i den kommunala förskolan

Coronapandemin kan orsaka högre sjukfrånvaro än vanligt även i kommunens verksamheter. Just nu är det hög frånvaro bland personalen på de kommunala förskolorna. För att förskolan ska vara en trygg och säker plats för såväl barn som personal kan åtgärder såsom förkortad vistelsetid och i vissa fall tillfälliga stängningar bli aktuella.

Den höga sjukfrånvaron inom förskolan beror på att personalen följer riktlinjer och är hemma vid minsta symtom, konstaterad smitta, vård av barn och karantän på grund av sjuka familjemedlemmar. Det är just nu också svårt att få tag i vikarier. För att upprätthålla trygghet och säkerhet för barnen kan förskolorna behöva vidta olika åtgärder. De innefattar att:

  • personalen vädjar om att de som kan har barnen hemma eller kortar vistelsetiden.
  • öppettiderna begränsas för att personalen ska räcka till bättre.
  • avdelningar stängs och barnen fördelas på återstående avdelningar.
  • förskolan stängs tillfälligt på grund av personalbrist med erbjudande om annan placering för barn till vårdnadshavare som inte kan vara hemma
  • förskolan stängs på grund av utbredd smitta, vilket sker i samråd med smittskyddsläkare. I dessa fall får kommunen instruktioner om annan placering ska erbjudas

Unga feriearbetare rycker in

Österåkers kommun har sedan tidigare en bemanningsenhet med timanställda vikarier som kan hoppa in vid sjukfrånvaro i kommunens olika verksamheter. Under november och december har Österåkers kommun även hjälp av tio ungdomar som är anställda för att kunna rycka in där det behövs och där det är möjligt, bland annat inom förskola och skola. Läs mer om det i vår nyhet Unga feriearbetare rycker in under pandemin.

Läs mer:

Tillfälligt stängt på Kantarellens förskolaöppnas i nytt fönster

Redaktör:
Clara Dahlström

Publicerad:
tisdag 8 december 2020
Senast uppdaterad:
tisdag 8 december 2020