Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Arbete för mindre barngrupper i förskolan ger toppresultat

Lärarförbundet har kartlagt arbetsvillkoren för landets förskollärare genom en stor enkätundersökning. Österåkers kommun visar de bästa siffrorna i länet när det gäller barngruppernas storlek. Här är 24 procent av de åldersindelade barngrupperna större än de borde vara enligt Skolverkets riktlinjer, vilket är betydligt lägre än länets snitt på 61 procent och rikssnittet på 52 procent.

Enligt Skolverkets riktlinjer bör barngrupperna i förskolan för ett- till treåringar inte vara större än tolv barn. För äldre barn rekommenderas en storlek på maximalt femton per grupp.

Österåkers kommun har arbetat i flera år för att minska barngrupperna och öka kvaliteten i förskolan. Det har skett genom såväl statsbidrag som alla huvudmän kan söka, såsom egna politiska satsningar, däribland vidareutbildning för barnskötare till att bli förskollärare i både kommunala som fristående förskolor samt de kommunala förskolornas deltagande i ett forskningsprogram kring undervisning i förskolan.

Våren 2020 visade statistik från Skolverket att Österåker är nära att nå målet om 5,2 barn per årsarbetande personal.

–Det resultat vi ser genom såväl Lärarförbundets undersökning som Skolverkets statistik är kvitton på att vi är på rätt väg, men de är också mätpunkter i en långsiktig målsättning för Österåkers kommuns förskolor. En viktig del för Österåker är att tillgodose en snabbväxande kommuns behov av platser och det har vi hittills klarat på ett bra sätt, säger Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsens ordförande.

Läs mer hos Lärarförbundetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Redaktör:
Catharina Rissel

Publicerad:
onsdag 23 september 2020
Senast uppdaterad:
onsdag 23 september 2020