Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Finska Modersmålsmoroten, en uppmuntran för elever i finska 

Finska är ett av Sveriges inhemska, nationella minoritetsspråk. Språkets framtid som levande språk i Sverige ligger i händerna på våra barn och unga. För att revitalisera språket är det viktigt att fler satsar på studier i finska.  

För nuvarande är det 36 barn och unga i Österåkers kommun som deltar i modersmålsundervisningen i finska från förskoleklassen och uppåt. Vi vill att fler elever studerar finska och även andra minoritetsspråk. Därför frågade Osmi Laine, kommunens ambulerande modersmålslärare i finska, alla elever vilken bok de skulle vilja ha på finska, vad skulle de vara intresserade av?

Osmi har sedan samlat alla önskemål och beställt böcker efter dem för sommarläsning och som en morot för att fortsätta studier på finska.

Eleverna har varit väldigt entusiastiska och intresserade och förhoppningen är att de kan känna att de har någonting att säga till om hur de kan påverka utvecklingen av finska språket i Österåkers kommun. Uppmuntran kommer från Österåkers kommun som förvaltningsområde för finska språket.

På finska-suomeksi

Redaktör:
Lea Vaattovaara

Publicerad:
måndag 20 maj 2019
Senast uppdaterad:
tisdag 21 maj 2019