Nytt lagkrav om minskad elförbrukning - tillsammans hittar vi lösningar

Illustrationen visar olika sätt att sara energi på till exempel att sänka temperaturen inomhus.

Illustration: Linnea Blixt.

Den nya lagen om minskad elförbrukning påverkar oss alla och vi behöver gemensamt hjälpas åt. Nu tar kommunen initiativet att bjuda in alla som vistas, bor och verkar i Österåker för diskussion och dialog.

Den 30 september 2022 antogs en ny lag om krisintervention på elmarknaden i EU, som innebär att alla länder ska minska sin elförbrukning med fem procent under högintensiva timmar.

För att leva upp till lagkravet bjuder kommunen in föreningslivet, näringslivet, Österåkersborna, regionala energi- och klimatrådgivningen och övriga intressenter till en helkväll för diskussion och dialog - Österåkers energikväll.

På plats under kvällen är även Österåkers energi- och klimatrådgivare Anders Fjellborg samt kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M).

– Energisituationen i Sverige är ansträngd, men tillsammans kan vi hjälpas åt att minska elanvändningen och reducera effekttopparna i våra elnät. Mitt uppdrag som energi- och klimatrådgivare är att stötta privatpersoner, föreningar och företag till en effektiv och miljöanpassad användning av energi. Syftet är att minska klimatpåverkan, säger Anders Fjellborg, energi- och klimatrådgivare i Österåkers kommun.

– Vad behöver vi göra? Vad kan vi göra? Vad gör kommunen? Denna kväll träffas vi för att diskutera och lära av varandra, säger Michaela Fletcher.

Mer information och anmälan

Mötet hålls i kommunfullmäktigesalen i Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga alternativt digitalt via Teams. Sista anmälningsdag har passerat.

Publicerad:
Senast uppdaterad: