Vanliga frågor om snöröjning, halkbekämpning och sandsopning
På den här sidan kan du säkert hitta svar på just din fråga om varför det inte har blivit plogat eller sandat som du tycker. Hittar du inget svar som stämmer överens med din fråga, så kontrollerar du om det är kommunens väg.
I "Österåkerskartan- Boende och miljö" kan du välja lager för att se de vägar kommunen snöröjer.
Karta som visar vägar som kommunen snöröjer
Är vägen kommunal så kan du gå vidare till felanmälan. Beskriv ditt ärende och peka ut på kartan vart det gäller. Ärendet går vidare direkt till entreprenören så att de kan se vad som behövs åtgärdas.
Felanmälan
Centrum, alla bussgator samt gång- och cykelvägar har högsta prioritet, därefter kommer alla lokalgator. Kommunens vägnät är indelat i olika områden, där respektive maskin har sitt eget. Ibland är det flera maskiner inom samma område.
Det kan vara så att du bor på en gata som gränsar till en annan vägförening eller samfällighet, där de har en annan entreprenör som snöröjer gatan. Varje entreprenör har sina områden att snöröja, och det sammanfaller inte alltid i tid.
Det finns ett flertal aktörer i kommunen som arbetar med snöröjning. De har sina egna områden att sköta, och plogar där deras avtal tillåter dem att ploga.
Entreprenören har ett uppdrag att snöröja när det kommit snö oavsett tid på dygnet. Det tar ca 6-8 timmar att snöröja hela kommunen. Snöröjningen blir också effektivare och säkrare nattetid då det inte är någon annan trafik och det gör att morgontrafiken flyter på bättre.
Det är Armada som snöröjer inom dessa områden, och det utförs på natten för att prioritera säkerheten för våra barn och personalen som arbetar där. Området ska vara plogat och klart innan skolans aktiviteter drar igång
Lämna aldrig en felanmälan för direkt akut fara via e-post, felanmälanformulär eller telefonsvarare. Det är viktigt med en personlig kontakt som kan ta hand om och åtgärda felet direkt.
Kontakta Bogfelts Installation & Entreprenad AB: 08-732 57 13
Lämna aldrig en felanmälan för direkt akut fara via e-post, felanmälanformulär eller telefonsvarare. Det är viktigt med en personlig kontakt som kan ta hand om och åtgärda felet direkt. Är ett brunnslock ur sitt normala läge, kontaktar du Roslagsvatten: Kontorstid: 08-540 835 40, Journummer övrig tid: 08-768 03 14
Viktigt att tänka på är att snö från den egna fastigheten inte får skottas ut på gatan eller på gångbanan. Utskottade snömassor blir till modd, och när det kommer nysnö blir situationen ohållbar med trafikfara och dålig framkomlighet.
Underlätta snöröjningen, behåll snön på din egen fastighet oavsett om gatan blivit plogad eller ej.
De maskiner vi använder har en plog med så kallat flytläge, det vill säga den använder plogens egen tyngd och "flyter" på snön. När snön är hårt packad blir det svårt att komma ner på "bar mark". Det blir ofta en snöyta kvar som snabbt blir moddig när bilar eller gående passerat, och den måste oftast köras ett par gånger för att bli bra
Av säkerhetsskäl används flytläge och inte tryck på plogbladet. Skulle det komma exempelvis en kantsten i vägen för plogen, så motsvarar den en allvarlig krock för föraren.
En gångbana längs en lokalgata som är smalare än 1,2 meter eller en gångbana längs en kommunal huvudväg smalare än 1 meters bredd snöröjs inte och kan även komma att användas som ett upplag för snö som kommer från gatan om det behövs. En annan förklaringa kan även vara att sopkärl eller parkerade bilar har stått i vägen för plogbilen och att det inte har varit möjligt att komma åt att snöröja.
Nej, i Österåkers kommun har fastighetsägare på en kommunal väg, ingen skyldighet att själv snöröja eller sanda den.
För att undvika att det blir skador på till exempel buskar, häckar och trädgårdsmurar vid snöröjningstillfället.
Vårt främsta mål är att hålla vägar samt gång- och cykelbanor fria från snö och halka. Vid snöröjning bildas ofta en plogvall vid fastighetsinfarterna, och det är inte alltid möjligt att hinna ta bort dem. Som fastighetsägare ansvarar du själv för att snöröja din infart. Det är inte tillåtet att skotta ut snön på körbanan igen även om den kommer från plogbilen.
Det är olika från kommun till kommun vilket ansvar fastighetsägaren har för gångbanan utanför sin fastighet. I Österåkers kommun har fastighetsägare på en kommunal väg där gångbanan är för smal för att snöröjas, ingen skyldighet att själv snöröja eller sanda den. Den kan behöva användas som ett snöupplag för snö från gatan i vissa fall. Din tomt däremot har du som villaägare alltid ansvar för!
Du är även själv skyldig att:
Vi gör stickprov, men kan omöjligt kontrollera alla vägar dagligen. Vid normala snöfall där du upplever att den kommunala gatan inte har plogats och sandats som den ska, vill vi gärna att du gör en felanmälan.
Vid kraftiga snöfall gör vi fler ronderingar och har en kontinuerlig kontakt med snöröjningsentreprenören. För att underlätta vårt arbete att fokusera på snöröjningen, ber vi er då att enbart kontakta oss vid snöhinder eller halka som medför risker för liv och hälsa.
Viktigt att tänka på är att snö från den egna fastigheten inte får skottas ut på gatan. Det inte bara försvårar för snöröjningen, utan kan även ställa till problem för grannar som ska köra igenom till sin egen uppfart. När plogen sen kommer så kan grannen också få en större snövall att skotta vid sin infart. Prata med din granne, hänvisa dom gärna att läsa informationen som finns på våra sidor. Den snö som finns på respektive fastighet, får inte skottas ut på allmänna ytor. Var och en håller sin egen snö inom den egna fastighetsgränsen.
Nej, kommunen tillhandahåller inte sand till fastighetsägare.
Hjälp oss gärna att felanmäla via formuläret, om du upptäcker att någon sträcka som borde ha sandats har glömts bort. Felanmälan
Vid klass 1 och klass 2 varning, det vill säga det som kallas extremväder, kan inte alltid prioriteringsordningen hållas. Då är det viktigt att hålla bussgator och huvudleder så körbara som möjligt. Det kan ta längre tid innan gång- och cykelvägar samt lokalgator har blivit snöröjda, än vad som gäller vid ett mer normalt snöfall.
Informationen hämtad från SMHI - Klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.
Vid kraftigt snöfall så görs alla gator, vägar, gång- och cykelvägar i första hand framkomliga. Därefter åker de och ett varv till och "finröjer". Högar som är placerade så att de utgör trafikfara, ska köras bort eller toppas av snarast möjligt. På platser där snön inte utgör något hinder, får den ligga kvar.
Kommunen har tyvärr inte den möjligheten. Fråga istället andra lokala företag.
Först ska all sand som legat i snövallarna längs med gång- och cykelvägar eller grönytor blåsas ut i vägen för att kunna sopas upp. Därefter görs en grovsopning, och sedan en finsopning. Dessa moment ska utföras längs med alla kommunala gång-,cykel- och körvägar, vilket gör att det tar tid.
Sandsopningen påbörjas när det är så gott som plusgrader dygnet runt. Så länge det är minusgrader på nätterna kan fukt och nederbörd frysa på och ge halka under natten och morgonen vilket gör det farligt att ta bort gruset för tidigt. Men vi börjar sopa så fort väderleken är stabil och det känns säkert.
Sopningen genomförs sedan alltid i två omgångar, först en grovsopning och därefter en finsopning. Vi börjar med de mest centrala delarna av Åkersberga och alla gång- och cykelbanor, därefter lokalgator och avslutningsvis huvudgator och bussgator.
Då snösmältningen är klar och temperaturen tillåter, påbörjas sandsopningen så snart det går efter vintern. Målet är att sandupptagningen ska vara klar på alla kommunala vägar senast den 1 maj.
Andra tider kan gälla i områden eller på vägar som sköts att vägföreningar eller samfälligheter.
Bor ni utmed en kommunal gata som inte är färdigsopad den 1 maj, är ni välkommen att felanmäla detta.
Österåkers kommun ansvarar för de kommunala vägarna. Vägar och områden som ligger inom samfälligheter och vägföreningar sköts av föreningarna själva. Vid skolor med omkringliggande gator och gångvägar, är det oftast Armada som har ansvaret.
Med jämna mellanrum så kommer det vintrar som håller i sig länge. Ibland kommer snön tillbaka just när vi tror att våren anlänt. Därför behövs ibland lite extra tid för att hinna med, men oftast så är allt klart tidigare.
Kommunens vägar ska kunna skötas och underhållas. Det gäller oavsett tid och dag, och i olika typer av ärenden. Kommunen sköter förutom snöröjning även underhåll av beläggning, skyltar och belysning. För vissa typer av åtgärder behövs att vägen är tömd på fordon för att åtgärder ska kunna ske så enkelt och riskfritt som möjligt.
Snöröjning och sandsopning sker dagligen inte enbart under de dagar när det är parkeringsförbud. Ibland krävs det fler insatser på en gata för att tömma den på snö eller sand. På smala gator där många parkerar är det viktigt att en dag under veckan ha åtkomst till hela gatans bredd för att kunna åtgärda det som inte kan åtgärdas de dagar som det står parkerade bilar där.
Redaktör:
Infrastruktur-och anläggningsavdelningen
Kontakt och öppettider