Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Trafikantveckan 2020

I Österåkers kommun vill vi öka kunskapen om hållbart resande. Det ska finnas bra möjligheter för att resor ska kunna göras till fots, med cykel eller med kollektivtrafik.

Europeiska Trafikantveckan äger rum varje år mellan den 16:e och 22:a september. Evenemanget är ett EU-initiativ som syftar till att under en vecka uppmuntra till, och underlätta för, mer hållbara resor och transporter.

Kampanjen involverar städer och kommuner från hela Europa och förra året deltog 3 135 städer i 50 länder. Alla deltagare anordnar själva olika aktiviteter, initiativ och åtgärder under veckan, ofta med fokus på exempelvis gång och cykel, bilpooler, samåkning eller andra alternativ till bilen. Österåkers kommun har deltagit varje år sedan 2012. I år anordnas Trafikantveckan i Österåker med ett till största del digitalt upplägg!

Det här händer under veckan!

Österåkers kommun vill uppmuntra och motivera fler Österåkersbor att i så stor utsträckning som möjligt cykla, gå och använda kollektivtrafik. Under Trafikantveckan i år görs detta bland annat genom att det anordnas en cykelvernissage, en tipspromenad om hållbara resor och en inspirationsföreläsning om vardagsmotion.

18 september:
Digital inspiration om vardagsmotion och rörelsepepp!

Hur kan vi skapa goda rörelsevanor i vardagen? Vilka hälsofördelar finns med att välja bort bilen? Hur kan vi få till vettig träning i en tid då fysisk distansering råder? 

Det och mycket mer pratar Jenny Hellström Lindqvist i en digital inspirationsföreläsning uppdelad i fyra filmer. Du får dessutom tips på enkla träningsövningar som du kan använda dagligen hemma eller utomhus. Jenny vill inspirera och peppa andra att få in mer rörelseglädje och smygträning i vardagen och familjelivet. I filmklippet presenterar sig Jenny.

Se alla filmer med tips och pepp här!

Se alla filmer här!

19 september:
Cykelvernissage med invigning av nya konstverk i Åkersberga

Lördagen den 19 september invigs tre stycken nya offentliga konstverk i Åkersberga genom en cykelvernissage. Det är konstverken Restless av Fredrik Norén, Kyss av Eva Marklund och Kram av Birgitta Muhr som kommer att invigas genom en guidad cykeltur med en presentation av de olika konstverken.

Cykelturen startar på Storängstorget klockan 13 och beräknas ta cirka 1 timme och 20 minuter innan den avslutas på Storängstorget. Egen cykel medtas samt kläder efter väder.

Anmäl dig till cykelvernissage!

Vernissagen genomförs med ett begränsat antal deltagare och därför krävs föranmälan. Anmälan sker via bokagrupp.se/osterakerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Din guide vid cykelvernissaget är Adam Wallenberg. Han är konstnär, filosofisk praktiker och konstpedagog. Han arbetar med konstpedagogik och filosofi i olika konstprojekt och på Moderna Muséet där han sedan 2015 utvecklat filosofiska ingångar till konstpedagogik.

Se en film om det nya konstverket Restless av Fredrik Norén här.

16–22 september:
Tipspromenad med chans att vinna fina priser!

Under hela veckan med start den 16e september kommer en tipspromenad med kluriga frågor kring hållbara transporter, trafiksäkerhet och energi och miljö sitta uppe i centrala Åkersberga. Det kommer finnas en uppsättning frågor för vuxna och en som passar mer för alla barn. Vi uppmuntrar hela familjen att ge sig ut och promenera eller cykla runt och svara på frågorna så har ni möjlighet att vinna fina priser! Instruktioner för hur man deltar och karta med rutten kommer att publiceras här på hemsidan.

Här finns karta och mer informaion om tipspromenaden!

Följ oss på instagram!

Du kan även följa Trafikantveckan via kommunens instagram-konto som du hittar genom att söka på "Österåkers kommun", eller via instagram.se/osterakerskommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Under veckan publiceras bilder från aktiviteterna som anordnas, samt tips och information om hållbara resor och transporter. Vi kommer även att visa upp några av de satsningar och åtgärder som genomförs i kommunen för att främja ett hållbart resande.

Vill du veta mer?

Läs mer om trafikantveckan på Trafikverkets webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Officiell webbplats: European Mobility Week.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Frågor?

Har du frågor om Trafikantveckan i Österåker? Kontakta oss via e-post: trafik@osteraker.se

Redaktör:
Infrastruktur-och anläggningsavdelningen

Senast uppdaterad:
fredag 18 september 2020