Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Båtägare

Så här tar du som båtägare hand om din båt för att bevara miljön på bästa sätt. Töm toaletten på rätt ställe och spola av din båt på rätt sätt efter sommaren.

Det är lag på att tömma toaletten på land

Genom att tömma båttoan på specifika tömningsstationer, och inte i hav, sjöar eller vattendrag, hjälper du till att minska övergödningen av våra vatten liksom risken för hälsoproblem. Förbudet gäller alla fritidsbåtar förutom de som är k-märkta och hela Sveriges sjöterritorium.

En karta över tömningsstationer i Sverige hittar du på Transportstyrelsen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

App framtagen av Transportstyrelsen guidar till närmaste tömningsstation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Transportstyrelsen svarar på vanliga frågor. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Att tänka på när du ska måla och sköta båten

Båtbottenfärger innehåller gifter och riskerar att påverka vattenmiljön även efter att båtarna tagits upp. För att minska riskerna för miljön bör båten spolas av på ett ställe så att spolvattnet renas innan det rinner tillbaka ner i sjön. Genom att enbart använda godkända båtbottenfärger eller att använda metoder för att inte behöva måla båten kan man minska problemet. Flera branschorganisationer samt myndigheter är inblandade i arbetet för att minska båtbottenfärgernas påverkan på vattenmiljön.

Här har vi sammanställt information för dig som ska måla/skrapa båten.

Att tänka på när båten tas upp för säsongen

Tänk på att algerna och den gamla färgen du spolar av när du tar upp båten innehåller gifter som bör tas om hand. Använd spolplatta, borsttvätt eller försök på annat sätt samla upp färg och algresterna som du spolar av båten.

Om det vid upptagning av din båt inte finns möjlighet att ta om hand den avspolade bottenfärgen i din båthamn bör du påtala detta till den som driver hamnen. Kanske finns behov att installera en spolplatta eller annan reningsutrustning.

Här har vi sammanställt information för dig som ska måla/skrapa båten.

Ramp för båtupptagning

I slutet av Båthamnsvägen vid Runö hamn i Åkersberga finns en kommunal båtramp och plats för sjösättning som är öppen för allmänheten mellan 1 april och 1 november.

Läs mer om båtrampen här.

Redaktör:
Erik Braide

Sakkunnig:
Heidi Himmelskog
Senast uppdaterad:
onsdag 24 mars 2021