Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Fastighetsgränser

Bild på gränsmarkering

Gränsmarkering

Fastighetsgränser som redovisas på kommunens kartor är av varierande kvalité. Det är alltid gränsmarkeringar på marken och förrättningskartor som gäller i första hand. För att få en oklar gräns juridiskt bestämd ska man vända sig till Lantmäteriet.

Kommunen får inte slå ner nya gränsmarkeringar. Vi kan hjälpa till med att visa var en gräns finns under förutsättning att det finns koordinater för gränspunkten.

Läs och hitta mer information om gränser hos Lantmäteriet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gränspåvisning

Vi kan hjälpa till med att visa på fastighetsgränser och leta efter gränsmarkeringar. Om gränsmarkering saknas kan vi markera med stakkäpp eller färgmarkering. För att gränsen läge ska bli juridiskt bindande med nya gränsmarkeringar får man vända sig till Lantmäteriet. Kommunen får inte slå ner nya gränsmarkeringar

Enligt gällande lag är det gränsmarkeringar på marken som gäller i första hand, därefter förrättningskarta och handlingar som Lantmäteriet upprättat. En gränsmarkering är ofta ett rör i mark eller en dubb borrad i berg eller sten.

Förr restes så kallade råstenar i gräns och de kan finnas kvar som gällande gränsmarkering.

Bild på råsten

Råsten

Fastighetsgränser som visas i kommunens kartor är av varierande kvalitet. Kvalitetsgraden anges i måttet noggrannhet. Noggrannheten på fastighetsgränser i Österåkers kommun varierar ifrån 25 millimeter upp till flera meter.

Kommunen arbetar kontinuerligt med att förbättra kvaliteten på äldre fastighetsgränser genom att mäta in gränsmarkeringar och beräkna läget utifrån lantmäterihandlingar. Osäkra gränser utan gränsmarkeringar måste däremot bestämmas av Lantmäteriet i en så kallad gränsbestämning.

Redaktör:
Carina Eklund

Senast uppdaterad:
torsdag 1 oktober 2020