Strandskydd finns i hela Sverige och är en lag som stärker allemansrätten vid vatten. Syftet är att alla ska kunna komma ner till stranden och inte bara den som äger mark. Strandskyddet skyddar även växter och djur.
Du kan med fördel söka strandskyddsdispens i samband med att du söker bygglov. Dispensprövningen görs då samtidigt som bygglovsprövningen.
Följande handlingar ska insändas:
Blankett: Ansökan om strandskyddsdispens (pdf).
Blankett: Anmälan om upplägg av muddermassor (pdf).
Den första juli 2009 trädde nya strandskyddsbestämmelser i kraft. Syftet är att stärka strandskyddet, framför allt genom att nybyggnation begränsas i landets mest exploaterade kustområden, som exempelvis Stockholms skärgård.
Inom det strandskyddade området är det förbjudet att exempelvis:
Observera att även bygglovbefriade åtgärder, till exempel friggebod och enskild brygga kräver dispensprövning.
För att kommunen ska kunna lämna dispens från strandskyddet måste det finnas ett särskilt skäl enligt Miljöbalken. Vilka de särskilda skälen är framgår av miljöbalkens 7 kapitel 18 c §.
Vill du bygga ny brygga eller utöka redan befintlig brygga måste du söka strandskyddsdispens för detta. Tänk på att även flytbryggor kräver strandskyddsdispens.
Du får utan dispens renovera en befintlig brygga om utseendet eller arean inte förändras. Att helt riva en brygga för att sedan bygga upp den får du inte göra utan att söka strandskyddsdispens.
Normalt får arbeten i vatten inte utföras under tiden 1 april till 31 augusti.
Vill du bygga sjöbod eller någon annan typ av komplementbyggnad (ex bastu, gäststuga, uthus, förråd mm) måste du både söka bygglov och strandskyddsdispens.
Muddring är ett samlingsnamn för åtgärder som syftar till att förändra vattnets djup eller läge. Det sker bland annat genom grävning, sprängning och rensning i vattenområde.
Muddring kan tyckas vara ett mindre ingrepp på miljön men ett muddringsärende kan kräva handläggning från flera olika myndigheter. Till miljö- och hälsoskyddsavdelningen i Österåkers kommun behöver du alltid göra en anmälan om vattenverksamhet. Om muddringen bedöms innebära en väsentlig förändring för växt- och djurlivet behöver en ansökan om strandskyddsdispens göras till bygglovsenheten i Österåkers kommun.
Ska muddermassorna läggas upp på land kan det krävas att du ansöker om strandskyddsdispens även för uppläggning av massorna. Tillsammans med ansökan om strandskyddsdispens skickar du in en karta på fastigheten och redovisar var massorna ska läggas. Det ska även framgå vilka mängder med massor det handlar om. Uppläggning av muddermassor behöver även anmälas till miljö- och hälsoskyddsavdelningen på kommunen. Vid stora mängder muddermassor med totalvikt över 1000 ton krävs att du söker tillstånd för att lägga upp dem hos Länsstyrelsen.
När byggnadsnämnden beslutar om strandskyddsdispens krävs att det ingår en avgränsning av den tomtplats eller den mark som får användas. Avgränsningen ska framgå av beslutet och markeras på en karta.
Tomten är det område där markägaren kan hävda en privat zon, där allmänheten inte har rätt att vistas. Utanför tomtplatsen eller hemfridszonen gäller allemansrätten. En tomtplats är inte samma sak som en fastighet och den behöver inte sammanfalla med fastighetsgränser. En tomtplats kan inte nå bortom den egna fastighetsgränsen.
Mer om tomtplatsavgränsning kan du läsa på Naturvårdsverkets hemsida.
I alla ärenden där kommunen beviljar strandskyddsdispens skickas en kopia av beslutet till Länsstyrelsen i Stockholms län. De granskar alla dispenser och har möjlighet att ompröva kommunens beslut.
Får du avslag på din strandskyddsansökan har du möjlighet att överklaga kommunens beslut till Länsstyrelsen.
Ett tillstånd eller en anmälan om vattenverksamhet behövs i de flesta typer av arbeten som sker i vatten. Exempelvis vid anläggande av en brygga, grävning, muddring, pålning och liknande verksamheter. Anmälan ska göras till miljö- och hälsoskyddsavdelningen i Österåkers kommun.
Redaktör:
Bygglovenheten