Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Energi och uppvärmning

Här finns svar på dina frågor om energi och uppvärmning. Du får veta mer om vilka regler som gäller för din fastighet och vad du behöver göra om du vill borra för bergvärme. Energi- och klimatrådgivningens webbplats har mycket information till dig som är husägare, bor i lägenhet eller har ett mindre företag.

Kostnadsfri energirådgivning hos kommunen

Du som bor i Österåkers kommun kan få kostnadsfria och opartiska råd från kommunens energi- och klimatrådgivare. Här kan du få hjälp att spara energi och miljöanpassa energianvändningen i ditt boende. Ring 08-29 11 29 för att få rådgivning. De har öppet tisdag – torsdag 09:00-12:00 och 13:00-16:00
fredagar 09:00-12:00 och 13:00-15:00. Energi- och klimatrådgivningen är även öppen för små och medelstora företag.

Vad påverkar förbrukningen i ditt hus?

Funderar du på att sälja eller bygga nytt hus? Alla småhus som säljs ska ha en energideklaration. Det räcker inte att bara uppge energiförbrukning. Det är du som husägare som ansvarar för att en energideklaration utförs och godkänns av en certifierad energiexpert.

En energideklaration är giltig i tio år. Om det inte finns någon energideklaration har köparen rätt att låta utföra en sådan på säljarens bekostnad. Lagen kräver dock inte att köparen genomför åtgärderna som tas upp i deklarationen.

Energideklarationen visar  hur olika faktorer i huset påverkar energiförbrukningen och vilka åtgärder husägaren kan göra för att spara energi. Energideklarationen visar hur mycket energi som går åt i huset och ger ett referensvärde som gör det enklare att jämföra ett hus med ett annat. I deklarationen ingår förslag på åtgärder som sänker energianvändningen utan att försämra inomhusmiljön.

Mer information

Passar ditt tak för solpaneler?

Läs mer om solenergi

Vad behöver du tänka på när det gäller värmepumpar?

Läs mer om värmepump

Redaktör:
Erik Braide

Sakkunnig:
Eva Jernnäs
Senast uppdaterad:
torsdag 4 februari 2021