Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Slussen och Slussholmen är stängda hela året

Från mitten av maj har det blivit dags att påbörja restaurering och ombyggnad på Slussholmen i Åkers kanal. Det innebär att både slussen och ön är stängda ända till nästa år.

Slussportarna är från början av 1900-talet och behöver restaureras. Därför kommer inte slussen att öppna som vanligt under sommarsäsongen 2021. Det kommer på grund av detta inte att gå att ta sig till eller från Garnsviken via Åkers kanal, vare sig med båt eller kanot. Det kommer inte heller att vara möjligt att bära kanoten över Slussholmen.

Slussholmen avstängd hela året

Passagen över till Slussholmen kommer vara stängd och ön helt avstängd ända till 2022. Däremot går det att ta sig över kanalen via gångbroarna norr och söder om Slussholmen som vanligt. Det kommer kunna gå att promenera på gångvägarna längs kanalen på båda sidor, förutom kortare avstängningar.

Förbättrad väg för fiskarna

Den östra vattenpassagen är en viktig fiskvandringsväg och här finns även ett dämme som styr vattennivån upptröms. Fiskvandringsvägen ska byggas om för att passa fler fiskar, då den är för brant i nuläget. Dämmet, som reglerar vattennivån uppströms, ska få ett säkrare och mer effektivt utförande då det automatiseras.

Läs mer på österåker.se/slussholmen

Redaktör:
Helena Eklund

Publicerad:
tisdag 4 maj 2021
Senast uppdaterad:
tisdag 4 maj 2021