Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Cykling i fokus under Mobilitetsveckan i Österåker

Österåkers kommun vill motivera fler att i så stor utsträckning som möjligt cykla, gå och använda kollektivtrafik. Den 16–22 september är det dags för Mobilitetsveckan, som handlar om just det. Här i Österåker ordnar vi under veckan en rad olika aktiviteter. Vi ordnar till exempel en guidad cykelvisning av offentlig konst, delar ut kommunens nya cykelkarta och ordnar cykelbingo för skolbarn.

Den Europeiska mobilitetsveckan, European Mobility Week, är ett EU-initiativ som syftar till att under en vecka uppmuntra till, och underlätta för, mer hållbara resor och transporter. Under den årligen återkommande veckan anordnar städer och kommuner i hela Europa aktiviteter, initiativ och åtgärder med fokus på att få fler att gå, cykla och åka kollektivt. Årets tema är ”Hållbar mobilitet – sunt och tryggt” och Österåkers kommun deltar för nionde året. Tidigare gick veckan under namnet Europeiska trafikantveckan.

Möt kommunen under veckan!

Den 16–17 och den 20–21 september kommer du att möta representanter från kommunens trafikenhet längs några av kommunens större cykelstråk. Där delar vi ut den nya cykelkartan över Åkersberga med omnejd, liksom reflexer till förbipasserande cyklister och gående. Passa på att stanna till för att prata cykling eller hållbart resande i kommunen!

Skulle du missa oss, finns cykelkartan även att hämta på Österåkers bibliotek i Åkersberga centrum eller i kommunens servicecenter i Alceahuset på Hackstavägen 22. Du kan också ladda ner kartan digitalt här: Cykelkarta för Österåker (pdf). Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Det finns också möjlighet att följa med på en guidad cykelvisning av kommunens utomhuskonst den 18 september. För kommunens lågstadieelever ordnar kommunen cykelbingo!

Allt om mobilitetsveckan i Österåker

Läs mer om den guidade visningen, cykelbingo och mer om den Europeiska mobilitetsveckan i Österåker här!

Nya cykelparkeringar och cykelvägar

Men cykling står så klart inte bara i fokus under mobilitetsveckan. Österåkers kommun jobbar kontinuerligt för att förbättra för alla som väljer cykeln inom kommunen. Under hösten sätter vi till exempel upp nya cykelparkeringar på fler platser, bland annat vid Täljövikens busshållplats och vid Össebyvägens busshållplats.

Nyligen har också den nya cykelvägen förbi Margretelunds centrum öppnat för gående och cyklister. Gång- och cykelvägen går nu parallellt med Söralidsvägen för att på så sätt göra det smidigare att ta sig förbi handelsområdet. Varför inte ta en tur förbi!

Redaktör:
Kommunikationsenheten

Sakkunnig:
Infrastruktur-och anläggningsavdelningen
Publicerad:
måndag 13 september 2021
Senast uppdaterad:
måndag 13 september 2021