Österåkers kommun deltar i ett projekt om dricksvattenkvalitet och reningsteknik för enskilda brunnar. Projektet drivs av Ecoloop tillsammans med Utvecklingscentrum för Vatten samt kommunerna Norrtälje, Österåker, Haninge och Värmdö. Har du egen brunn? Genom att besvara en enkät kan du vara med och stödja projektet.
Över 1,2 miljoner människor i Sverige tar sitt huvudsakliga dricksvatten från enskilda brunnar, flera av dessa brunnar finns i Stockholms län. En stor del av brunnarna har vatten som är otjänligt eller tjänligt med anmärkning. Vanliga parametrar som orsakar anmärkning är mikrobiella föroreningar, hårdhet, höga kloridhalter, järn och mangan, men det finns också höga halter av ämnen som är kroniskt giftiga, till exempel arsenik, bly och uran.
Brunnsägare har själva ansvaret för att provta sitt vatten, liksom att vidta åtgärder (exempelvis installerar vattenrening) om vattenkvaliteten visar sig otjänlig. Detta är en stor utmaning för enskilda brunnsägare, särskilt eftersom det saknas tillförlitlig och oberoende information över olika reningsteknikers funktion och effektivitet. Dessutom är vattenrening en komplex fråga eftersom ett filters reningsförmåga varierar utifrån den kemiska kompositionen av grundvattnet.
Detta projekt ska välja ut ett antal brunnar i skärgårdskommunerna Norrtälje, Österåker, Värmdö och Haninge som har höga halter uran, arsenik eller bly för att genomföra tester i fält där några av de vanligaste reningsteknikerna testas och utvärderas utifrån reningseffektivitet, kostnad och användarperspektiv.
Projektet finansieras av Länsstyrelsen i Stockholm genom anslaget "Stöd för säkrad dricksvattentillgång". Projektledare är Amelia Morey-Strömberg; Utvecklingscentrum för Vatten och Helfrid Schulte-Herbruggen, Ecoloop AB . I projektgruppen ingår Norrtälje, Värmdö, Österåker och Haninge kommun, liksom forskare från KTH.
Läs mer om projektet på Ecoloops hemsida
Inom detta projekt har Ecoloop tagit fram en digital enkät som du är mycket välkommen att svara på:
Inga personuppgifter från enkäten kommer att redovisas.
Redaktör:
Miljoskydd