Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Viktigt om fåren på Röllingby backar

Får med två lamm på Röllingby backar.

Får med lamm på Röllingby backar.

På kommunens uppdrag går varje sommar får med lamm och betar i rekreationsområdet Röllingby backar i Åkersberga. Uppdraget är att hålla kulturlandskapet öppet på ett naturligt och hållbart sätt. För att det ska fungera behöver alla ta hänsyn till fåren. I år är det extra många som har hittat ut i hagarna.

Röllingby backar är ett mycket omtyckt rekreationsområde i centrala Åkersberga med många promenadvägar, varav flera går igenom fårhagarna. Här finns också ridstigar.

I år är det fler besökare i hagarna än tidigare. Det tycker vi är jättetrevligt, men det gör också att fåren blir stressade när barn springer efter dem för att försöka klappa och kela eller om hundar jagar dem. Det råder alltid koppeltvång för hundar i Rölingby backar.

Viktigt att följa reglerna

Du är varmt välkommen in i hagarna, det är verkligen en härlig upplevelse. Men vi vill påminna om de regler som gäller när du vistas i Röllingby backar:

  • Håll alltid hunden kopplad! Det råder ständigt koppeltvång i centrala delar av Åkersberga. Läs mer om det här.
  • Du kan hälsa försiktigt på fåren, men mata dem inte och skräm dem inte. Jaga aldrig fåren, utan låt dem välja själva om de vill komma till dig.
  • Skräpa inte ned.
  • Barn som klappat fåren bör tvätta händerna efteråt.
  • Använd de särskilda övergångarna när du passerar in och ut ur hagarna.
  • Klättra inte på staketen.
  • Led cykeln. Promenadvägarna i Röllingby backar ska inte användas för mountainbikeåkning (eller självklart inte heller andra fordon på hjul). Såväl hästar som får skräms lätt av tysta cyklar som kommer snabbt bakifrån.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att se till att fåren kan fortsätta beta i hagarna på Röllingby backar!

Film från fårsläppet 2018

Filmen visar när fåren och lammen från Grindtorps Gård, som har uppdraget från Österåkers kommun, släpps ut i hagarna på Röllingby backar i maj 2018.

Redaktör:
Infrastruktur-och anläggningsavdelningen

Publicerad:
torsdag 14 maj 2020
Senast uppdaterad:
torsdag 14 maj 2020