Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Viktig information till dig som har hunden med dig där får betar

Filmen visar lamning på Näs gård våren 2018. Fåren på Näs lammar under stora delar av året och nya lamm väntas nu under hösten.

På kommunens uppdrag går varje år får med lamm och betar i rekreationsområdet Röllingby backar och på Näsuddens naturreservat i Åkersberga. Uppdraget är att hålla kulturlandskapet öppet på ett naturligt och hållbart sätt. Som hundägare har du ett strikt ansvar för din hund och hundar ska alltid hållas kopplade såväl i naturreservatet som i stora delar av centrala Åkersberga.

Både Näsuddens naturreservat och Röllingby backar är mycket omtyckta rekreationsområden i centrala Åkersberga med promenadvägar, som går igenom fårhagarna. Flera incidenter har inträffat då djur stressats hårt, lamm har behövt avlivas och får har slagits av hund. Nu har vi dessvärre fått in en ny rapport om att ett får har bitits svårt på Näsuddens naturreservat.

Viktigt att följa reglerna

Du är varmt välkommen in i hagarna på Röllingby backar och Näsudden, det är verkligen en härlig upplevelse. Men vi vill påminna om de regler som gäller när du vistas där:

  • Håll alltid hunden kopplad!
  • Sök inte närkontakt med djuren, utan låt djuren beta i fred. Jaga aldrig djuren.
  • Använd de särskilda övergångarna när du passerar in och ut ur hagarna. Klättra inte på staketen.
  • Skräpa inte ned.
  • Självklart cyklar du inte inom områdena.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att se till att fåren kan fortsätta beta i hagarna på Röllingby backar och på Näsuddens naturreservat!

Ständigt koppeltvång i stora delar av Åkersberga

Under perioden 1 mars till och med 20 augusti är ansvaret extra stort för dig som hundägare. Då råder i princip koppeltvång i skog, mark och grönområden.

Även under annan tid på året måste du som är hundägare ha din hund under uppsikt, så att hunden inte kan skada eller störa djurlivet. Du kan läsa mer om detta i Allemansrätten.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vi vill också påminna om de lokala ordningsföreskrifterna som gäller för hundägare i Österåker. De innebär att koppeltvång ständigt råder i stora delar av Åkersberga, inklusive grönområden och parker.

Läs mer och se karta över var ständigt koppeltvång råder i Åkersberga.

Hundrastgårdar i Åkersberga

Därför har Österåkers kommun anlagt flera hundrastgårdar i Åkersberga där hundar kan springa fritt.

Läs mer om hundrastgårdarna i Åkersberga.

Fåren betar på uppdrag av kommunen

På Näsuddens naturreservat är det Näs gård som på uppdrag av Österåkers kommun har hand om tamboskapen som betar där. På Röllingby backar är det Grindtorps gård som har uppdraget.

Filmen visar lamning på Näs gård våren 2018. Fåren på Näs lammar under hela säsongen och nya lamm föds även nu på hösten.

Redaktör:
Infrastruktur-och anläggningsavdelningen

Publicerad:
fredag 18 september 2020
Senast uppdaterad:
fredag 18 september 2020