Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Ta hänsyn till människor, natur och miljö vid vattenskoteråkning

två personer på en vattenskoter nära en brygga

Under sommaren har antalet vattenskotrar ökat i skärgården. Detta medför att fler personer upplever att skoteråkningen blir en störning. Det är du som kör en vattenskoter som är ansvarig för att inte skada människor, natur och miljö.

Enligt vattenskoterförordningen är det endast tillåtet att köra vattenskoter i allmänna farleder. Den som kör en vattenskoter är ansvarig att köra säkert och inte orsaka skada eller olägenhet för människors hälsa, natur och miljö.

Detta innebär att du som kör en vattenskoter ska vara medveten om din omgivning och inte exempelvis orsakar störande buller genom intensiv körning inom ett begränsat område. Intensiv körning kan även påverka växt- och djurliv.

Exepmpel på hur vattenskoteråkning kan påverka:

  • Störande buller. Intensiv körning inom ett begränsat område kan orsaka oljud och buller. Det kan vara mycket störande för människor och djur.
  • Risk för olyckor. Den som kör nära land där människor badar kan riskera att köra på en badande.
  • Påverkan på växt- och djurliv. I grunda vatten med mjuka bottnar finns risk för skador. Mjukbottnar är näringsrika och mycket viktiga för såväl sjöfågel som fisk.
  • Störande för fågellivet. Vattenskoterkörning kan påverka fåglar, till exempel under häckningstiden.

Mer information:

Du hittar mer om vad som gäller för vattenskoteråkning på Naturvårdsverkets webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Redaktör:
Miljoskydd

Publicerad:
fredag 17 juli 2020
Senast uppdaterad:
måndag 20 juli 2020