Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Hela Sverige får svinnsikt

Majoriteten av allt matsvinn uppstår i hemmen. Ändå tror många att det är andra som slänger mat, inte de själva. Nu vill Livsmedelsverket tillsammans med andra aktörer öka insikten om hur mycket mat som faktiskt slängs i onödan – och att det går att göra något åt det!

En tredjedel av all mat som produceras i världen hamnar aldrig i någons mage. Det är ett enormt slöseri med resurser och miljö. FN:s mål är att halvera det globala matsvinnet till år 2030, något även Sverige har antagit.

För att sätta extra ljus på frågan har FN instiftat den internationella matsvinnsdagen – The International Day of Awareness of Food Loss and Waste (#FLWDay) – som går av stapeln för första gången den 29 september 2020. Hela världen uppmärksammar dagen på olika sätt. I Sverige har vi valt att genomföra kommunikationssatsningen Hela Sverige får #svinnsikt vecka 40–41.

Flera myndigheter, livsmedelsbranschen och andra organisationer kraftsamlar under devisen Hela Sverige får #svinnsikt i slutet av september. På Livsmedelsverkets webbplats finns det nya testet svinnsikts-coachen, en möjlighet att få koll på sitt matsvinn och tipsas om enkla förändringar.

Mer information om satsningen på livsmedelsverkets sidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Redaktör:
Infrastruktur-och anläggningsavdelningen

Publicerad:
tisdag 29 september 2020
Senast uppdaterad:
tisdag 29 september 2020