Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Dags att ta upp båten? Här är några tips!

September är här och det börjar bli dags att ta upp båten. Du vet väl att det finns en kommunal ramp som du kan använda för både upptagning och sjösättning? Här är också lite att tänka på när du ska ta hand om båten inför vinterförvaringen.

Här kan du ta upp båten

I slutet av Båthamnsvägen vid Runö hamn finns en kommunal båtramp och plats för sjösättning som är öppen för allmänheten mellan 1 april och 1 november klockan 06-22. Det finns även ett mindre antal parkeringar i anslutning till rampen. Det finns möjlighet att komma dit andra tider på året.

Rampen är fri att användas av alla; medlemmar i Trälhavets Båtklubb, privatpersoner, företag och andra. Under högsäsong kan det uppstå väntetid, som sköts i samförstånd med övriga sjösättare och upptagare.

Läs mer om båtrampen, båtar och hamnar i Österåker.

När du ska spola av båten

Tänk på att algerna och den gamla färgen du spolar av när du tar upp båten innehåller gifter som bör tas om hand. Använd spolplatta, borsttvätt eller försök på annat sätt samla upp färg och algresterna som du spolar av båten.

Om det vid upptagning av din båt inte finns möjlighet att ta om hand den avspolade bottenfärgen i din båthamn bör du påtala detta till den som driver hamnen. Kanske finns behov att installera en spolplatta eller annan reningsutrustning.

Om du funderar på att måla eller behandla båtens botten

Båtbotten­färger kan innebära utsläpp av giftiga ämnen till kustnära vatten där det finns känsliga vatten­levande organismer. Via länken hittar du tips om du måste måla. Och några tips för dig som inte vill måla.

Läs mer om vad du kan behöva tänka på som båtägare när det gäller miljön.

Redaktör:
Miljoskydd

Publicerad:
måndag 28 september 2020
Senast uppdaterad:
måndag 28 september 2020