Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Österåker rankas högt som småhuskommun

Bilden visar småhusområdet Säby gård i Åkersberga.

Villaägarnas Riksförbund har tagit fram ett index som rankar Sveriges kommuner sett ur ett småhusperspektiv. Österåker rankas som den näst bästa småhuskommunen i Stockholms län och den tredje bästa i Sverige i en kategori med större kommuner och pendlarkommuner.

Intresseorganisationen Villaägarnas Riksförbunds index tar hänsyn till faktorer som exempelvis inbrottsrisk, kommunalskatt, elkostnader och kommunala taxor för bland annat VA och sophämtning. Indexet tar också hänsyn till hur många småhus en kommun bygger, hur många småhus kommunen planerar för och hur många av dessa planer som också förverkligas. Genom att jämföra kostnaden för att bygga ett nytt hus med försäljningsvärdet av ett småhus mäts också hur ekonomiskt attraktiv kommunen är sett ur ett småhusperspektiv.

Rankningen delar upp kommunerna i två kategorier, 141 glesbygdskommuner och 149 övriga kommuner. Österåker finns i kategorin övriga kommuner, som innehåller kommuner med 15 000 invånare eller fler, liksom pendlingskommuner till städer med fler än 40 000 invånare.

Österåker och de andra kommunerna som rankas högt i kategorin övriga kommuner utmärker sig enligt kartläggningen bland annat för att ha en förhållandevis hög andel småhus av bostadsbeståndet i kommunen, liksom att det byggs många småhus.

Kommunerna som rankas högt i Sverige

Rankning

Kommun

1

Ekerö

2

Staffanstorp

3

Österåker

4

Habo

5

Danderyd

6

Vellinge

7

Nykvarn

8

Vallentuna

9

Laholm

10

Lerum

*Kategorin Övriga kommuner

Bland landsbygdskommunerna rankas Båstad högst.

Mer information:

Ta del av hela rankningen här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Redaktör:
SBF

Sakkunnig:
Kommunikationsenheten
Publicerad:
fredag 20 december 2019
Senast uppdaterad:
fredag 20 december 2019