Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Hösten högsäsong för vildsvin och annat vilt

Henrik Lokind, en av kommunens tre viltvårdare, arbetar bland annat med vildsvinsfrågan i Österåker.

Hur skyddar jag min trädgård bäst från bökande vildsvin, vilka två vägsträckor är de mest viltolycksdrabbade i hela Österåker och är vildsvin verkligen så farliga som vi ibland befarar? Vi passade på att ställa några frågor till Henrik Lokind, en av kommunens tre viltvårdare.

Hej Henrik! Hur är läget på viltfronten i Österåker?

– Just nu är det tre saker som vi viltvårdare jobbar särskilt mycket med. Vi har ju vildsvinen, som är lite överallt, vi har en del skabbräv och vi har någon enstaka älg som rör sig centralt.

– Dessutom är det brunsttider för många djur nu – älg, dovvilt och kronhjort. Djuren rör sig mycket mer under den perioden, vilket ökar risken för olyckor. Allra flest olyckor sker vid Skärgårdsstadskorset (där väg 276 möter Isättravägen mot Skärgårdsstad och Kvisslingbyvägen) och på väg 274 vid Kulla vägskäl. Nästan alla vildsvinsolyckor i kommunen sker vid dessa platser. Och det här är ju stora djur, så sakta ned i trafiken!

Vildsvinsläget, specifikt, hur är läget där?

Vildsvinsbo nära väg 276. En buss åker förbi i bakgrunden.

Ett vildsvinsbo nära Skärgårdsstadkorset.

– Vildsvinen har haft en väldigt riklig föryngring med många kultingar och en hög grad av överlevnad. De finns särskilt i Margretelund och upp längs med Margretelundsvägen mot Flaxenvik. Det finns även många i området kring Skärgårdsstadskorset. På de kommunala markerna har vi gjort vad vi har kunnat och planerar för ytterligare röjning. De kan ha sina bon väldigt nära vägar och behöver inte så stora buskage för att ha bon. De rör sig mellan olika markägares marker och vi samverkar med föreningar och markägare.

Hur stor är vildsvinsstammen i Åkersberga, skulle du uppskatta?

– Högt räknat skulle jag säga att det rör sig om 40-50 djur inne i tätorten. Men de rör sig över stora områden.

Hur skyddar jag bäst min trädgård från vildsvin?

– Staket är det i särklass bästa tipset för att inte få in vildsvin på tomten. Har du inte staket kan du tänka på att samla upp allt som kan tänkas intressera vildsvin, lämna inget på marken. De gillar till exempel olika frukter, som äpplen, körsbär och plommon. Vi ser ju också väldigt mycket bök av vildsvin i gräsmattor. Det är insekter och mask som lockar. Vid regn kommer de upp nära ytan och lockar ännu mer. Potatis är också jättegott för ett vildsvin.

Vad gör jag om jag har vildsvin i trädgården?

– Om du vill bli av med dem snabbt är det inga problem att gå ut och fösa bort dem genom att tjoa högljutt och vifta med armarna. Du behöver inte vara rädd. De sticker snabbt. Men vill du att vi viltvårdare ska komma till platsen ska du naturligtvis inte fösa bort dem, utan skicka ett sms till en av oss viltvårdare istället.

Så hur kommer jag i kontakt med viltvårdarna i Österåker?

– Om ärendet inte är akut är det allra bästa sättet att använda kommunens e-tjänst Felanmälan (österåker.se/felanmälan), då får vi information via den och dessutom får kommunen en bra överblick av våra ärenden. Rör det sig om ett behov av en snabbare hantering finns viltvårdarnas kontaktuppgifter på österåker.se/viltvård.

Behöver jag vara rädd för att ett vildsvin ska skada mitt husdjur?

– De tycker verkligen inte om hundar och kan attackera dem, så ha hunden i koppel! En lös hund kan dessutom riskera att ta med sig ett uppretat vildsvin tillbaka till dig som hundägare.

Om jag möter ett vildsvin, eller en hel flock, vad gör jag då?

– Tjoa och veva med armarna! En del vildsvin har börjat vänja sig vid mänsklig närvaro och kanske kan börja ignorera dig, men vi kan inte se att du behöver vara rädd. Vildsvin har myterna emot sig, men det är inte mycket sanning i dem.

– Jag tycker att de är jättegulliga! Vi som jagar dem är nog faktiskt de som gillar dem mest.

– Men när det gäller älgarna vill jag passa på att skicka en varning. Många tycker att det är kul att gå nära och filma, men tänk på att de kan vara hotfulla och sparkas.

Mer information

På österåker.se/viltvård hittar du mer information om viltvård i Österåker.
Där hittar du också kontaktinformation till viltvårdarna.

Använd gärna kommunens e-tjänst Felanmälan för att få hjälp med viltvårdsfrågor om ärendet inte är akut.

Till Felanmälan.

Redaktör:
Åsa Drakenberg

Sakkunnig:
Infrastruktur-och anläggningsavdelningen
Publicerad:
onsdag 25 september 2019
Senast uppdaterad:
fredag 27 september 2019