Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Grillplatserna tas bort från Röllingby backar

På kommunens uppdrag går varje sommar får med lamm och betar i rekreationsområdet Röllingby backar i Åkersberga. Uppdraget är att hålla kulturlandskapet öppet på ett naturligt och hållbart sätt. Kommunen har nu fattat beslut om att ta bort de två grillplatser som finns inom området för att skydda fåren.

Röllingby backar är ett mycket omtyckt rekreationsområde i centrala Åkersberga med många promenadvägar, varav flera går igenom fårhagarna. Här finns också ridstigar. Inom området finns dessutom två rastplatser med grillplats. Grillplatserna kommer nu att tas bort. Anledningen är att fåren och lammens säkerhet behöver värnas. På senare tid har flera incidenter inträffat då djur stressats hårt, varav ett lamm har behövt avlivas.

Viktigt att följa reglerna

Du är varmt välkommen in i hagarna, det är verkligen en härlig upplevelse. Men vi vill påminna om de regler som gäller när du vistas i Röllingby backar:

  • Håll alltid hunden kopplad!
  • Du kan hälsa försiktigt på fåren, men mata dem inte och skräm dem inte. Jaga aldrig fåren, utan låt dem välja själva om de vill komma till dig.
  • Skräpa inte ned.
  • Det är bra att barn som klappat fåren tvättar händerna efteråt.
  • Använd de särskilda övergångarna när du passerar in och ut ur hagarna.
  • Klättra inte på staketen.
  • Led cykeln. Promenadvägarna i Röllingby backar ska inte användas för mountainbikeåkning (eller självklart inte heller andra fordon på hjul). Såväl hästar som får skräms lätt av tysta cyklar som kommer snabbt bakifrån.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att se till att fåren kan fortsätta beta i hagarna på Röllingby backar!

Filmen visar när fåren och lammen från Grindtorps Gård, som har uppdraget från Österåkers kommun, släpps ut i hagarna på Röllingby backar i maj förra året.

Redaktör:
SBF

Publicerad:
torsdag 13 juni 2019
Senast uppdaterad:
torsdag 13 juni 2019